Stoppen met piekeren – zo pak je het aan

Als je op dit moment erg aan het piekeren bent, dan kan het fijn zijn om nu direct voor afleiding te zorgen.           Tips vind je hieronder.

Wil je leren omgaan met piekerbuien, en er uiteindelijk vanaf komen? Scroll dan even een stukje door.

Tips om er direct vanaf te zijn

Voor sommigen helpt het om een boek te lezen of een film te kijken. Maar het kan heel goed zijn dat je dan nog steeds makkelijk afdwaalt in je zorgen. Kies voor iets wat meer van je vergt. Ga bijvoorbeeld een intensieve sporttraining doen. Of trek je hardloopschoenen aan en ga naar buiten voor een lang stuk hardlopen.

Hardlopen is erg goed voor het kalmeren van je gedachten. Ook zorgt de inspanning er voor dat je aandacht hierdoor opgeslokt wordt. Je raakt minder snel afgeleid door je gedachten en je zorgen.

Heb je een sportschoolabonnement? Kijk dan eens op de agenda met groepstrainingen of er een intensieve training gepland is. Zoek iets uit wat voor jou echt een uitdaging is. Kies bijvoorbeeld iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Misschien hebben ze wel poweryoga of bodypump!

Ga een nieuwe uitdaging aan. Dat vergt veel meer van je dan iets wat je al kent. Iets wat je al kent gaat gauw op de automatische piloot en laat ruimte om weer aan je zorgen te denken. Om even van het piekeren af te zijn moet je er voor zorgen dat er geen plek voor is. Door iets nieuws, lastigs of intensiefs te doen.

 

Wil je echt van je zorgen en het piekeren af, dan helpt het niet om afleiding te zoeken. Om er echt van af te komen moet je het serieus aanpakken.

Tips voor de lange termijn

Hoewel afleiding zoeken er voor kan zorgen dat je even verlost bent van je zorgen helpt het niet op de lange termijn. Om definitief wat te doen aan je piekerbuien is een andere aanpak nodig. Iets waar je op langere termijn wat aan hebt. De volgende tips gaan je helpen het piekeren onder controle te krijgen.

Geef je gedachten een naam

Je gedachten een naam geven klinkt misschien wat vreemd, maar het is een handige methode om afstand te nemen van je gedachten. Waarschijnlijk heb je tijdens het piekeren veel gedachten die zichzelf herhalen. Of je hebt regelmatig piekerbuien waarbij een vergelijkbaar probleem zich voordoet. Het helpt dan als je het beestje een naam geeft.

Stel, je noemt je piekergedachten ‘Henk’. Je kunt dan gemakkelijk afstand creëren tussen jou en die vervelende Henk, die alsmaar met problemen komt. Henk lijkt zich volledig te focussen op doemscenario’s. Hij blijft maar aan je hoofd zeuren. Maar nu is het mooi geweest. Nu wil je even met rust gelaten worden. Henk moet zich maar even stil houden.

Je zult hopelijk merken dat je met deze techniek anders gaat kijken naar je gedachten. Dat je het beter kan relativeren. Omdat jij niet meer in beslag genomen wordt door het piekeren, maar dat je wat afstand creëert tussen jou en Henk.

Relativeer je zorgen

Relativeren is een goede manier om je piekeren onder de loep te nemen. Want is het eigenlijk wel zo’n probleem, de situatie waar je over piekert? Bedenk eens hoe groot het probleem volgende week nog is? of over een jaar?, 5 jaar? je zult zien dat het waarschijnlijk op de lange termijn niet zo’n groot probleem is. Het valt eigenlijk wel mee.

Ook kun je je afvragen wat het ergste is dat er kan gebeuren. Stel dat al je zorgen waarheid worden? Is dat wel zo’n groot probleem? Is er niet een gemakkelijke oplossing voor het probleem? 

Misschien is het probleem onder ogen zien wel de beste manier om er mee om te gaan. 

 

Zeg het hardop

Je problemen hardop uiten kan helpen om het vanuit een andere invalshoek te zien. Net als wanneer je het een naam geeft. Doordat je het als het ware uit je hoofd zet kun je er anders naar kijken. Als je het hardop zegt hoor je misschien wel dat het wel erg onrealistich klinkt, of dat het eigenlijk wel meevalt. Het allermooiste zou zijn als je er om kunt lachen!

Praat er met iemand over

Het kan heel fijn zijn om er met iemand over te praten. Iemand die even echt naar je luistert en je kan ondersteunen. Dit kan je zorgen al flink verlichten. En misschien heeft die persoon wel een heel goede oplossing voor datgene waar je over piekert. Of je kunt het samen relativeren. Ook samen afleiding zoeken zoals sporten kan helpen. Want door dingen samen te doen trek je je minder snel terug in je gedachten.

Maak het piekeren nuttig

Zorg er voor dat je piekeren ‘nut’ heeft. Dus bijvoorbeeld; gebruik het piekeren om je gewoon goed voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Als het niet lukt om ergens anders aan te denken, gebruik het dan om optimaal voorbereid te zijn op wat er komt. Dit kan een hoop stress voorkomen. En als je eenmaal goed voorbereid bent kun je het ook makkelijker even laten liggen. Je hebt al aan alles gedacht.

Piekeren. Eigenlijk een soort brainstormen in je eentje

Als je het helemaal niet kunt voorbereiden, omdat het iets is waar je geen controle over uit kan oefenen. Dan heeft piekeren geen zin. Er is niks wat je kunt doen om het probleem aan te pakken.

Probeer je er dan bij neer te leggen. Geef je over aan hoe het is. Aan het feit dat je geen controle hebt. 

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan..

Het probleem is waarschijnlijk niet waar je over piekert, maar het piekeren zelf. Je weet heus wel dat je overdreven gestrest bent. Dat het piekeren geen zin heeft. Maar hoe kom je er vanaf. Het is alsof je onvrijwillig aan het denken bent. Je hebt geen controle over je gedachten.

Dat is een belangrijk inzicht. Dat het niet gaat over de problemen waarover je piekert, maar over het piekeren zelf. Over het ongecontroleerd negatief denken. Over angst voor de toekomst.

Hierbij kan meditatie en mindfulness je helpen. Door je gedachten en aandacht te leren beheersen kun je het piekeren verminderen en mogelijk helemaal achter je laten. Als je direct aan de slag wilt gaan kun je het beste mijn artikel: 6 meditatieoefeningen voor beginners lezen. Hier vertel ik je 6 gemakkelijke oefeningen die je direct kunt doen. Je hebt niks nodig!

Focus je aandacht op positieve dingen

Het kan heel lastig zijn om iets positiefs te vinden om je op te richten tijdens een piekerbui. Want je wordt gemakkelijk meegezogen door negatieve gedachten. Het is een soort negatieve spiraal waarbij je negatieve gedachten ervoor zorgen dat je emoties oplopen. Dit lijdt weer tot nog meer negatieve gedachten en alles lijkt even helemaal hopeloos.

Op de een of andere manier is het heel makkelijk om jezelf te verliezen in zo’n negatieve spiraal. Terwijl het bijna nooit gebeurt dat je een positieve bui hebt die je nog weer vrolijker maakt. Hier moet je helaas wat meer je best voor doen.

Probeer je aandacht te geven aan de positieve dingen. Aan wat er wel goed gaat en wat je op dit moment hebt. Dit kan zo simpel zijn als een straaltje zonneschijn, het fluiten van een vogel of de wind door de bomen. Er hoeft niks buitengewoons te gebeuren. 

Probeer in het moment te zijn. Waardeer wat er nu is.

In het nu zijn

Piekeren houdt eigenlijk in dat je weinig controle hebt over je gedachten. Omdat je aandacht steeds weer getrokken wordt naar negatieve gedachten over de toekomst, zonder dat je daar echt voor kiest. Dan helpt het om meer in het nu te zijn. Want bewust zijn van het huidige moment leert je te waarderen wat er nu is. Zo krijgt de toekomst minder macht over je. Je leert te waarderen wat je hebt in plaats van te vrezen wat er nog niet is. Door te leren meer in het moment te leven, en alleen over de toekomst na te denken wanneer je een planning maakt of je voorbereid, zul je merken dat je veel minder gaat piekeren.

Maar hoe doe je dat dan?

 

Door te oefenen met meditatie en mindfulness. Want met meditatie en mindfulness train je om controle over je gedachten te krijgen. Er zijn veel methodes om te oefenen met meditatie en mindfulness. En uit onderzoek blijkt dat deze oefeningen direct effect hebben op onder andere je stressniveau.

In mijn artikel Wat zijn de voordelen van meditatie en mindfulness? heb ik uitgebreid beschreven welke voordelen je kunt verwachten als je meditatie en mindfulness gaat beoefenen. Dit heb ik gedaan met behulp van verschillende wetenschappelijke studies.

Als je wilt lezen wat meditatie precies is kun je mijn uitgebreide artikel er over lezen: Wat is meditatie? – Dit kun je verwachten als je gaat mediteren. Hier lees je uitgebreid wat meditatie wel en niet is en wat je kunt verwachten als je besluit te beginnen met meditatieoefeningen.

Waar komt piekeren vandaan/wat is het?

Nog even over piekeren. Wat is het nou eigenlijk? waar komt het vandaan? Goed begrijpen hoe het ontstaat en wat het is kan helpen bij het onder controle krijgen.

Piekeren is eigenlijk een vorm van ongecontroleerd denken. Want zeg nou zelf, als het even kon zou je niet piekeren. Als je controle had zou je niet met je gedachten bij je zorgen zitten. Maar dat doe je wel. Onvrijwillig.

Waar het op neer komt is dat je je aandacht geeft aan (doem)scenario’s die zich in je hoofd afspelen. Bijvoorbeeld omdat je bang bent voor iets dat misschien gaat gebeuren. In plaats van dat je je aandacht geeft aan wat er nu is. Wat er in je hoofd afspeelt is niet de werkelijkheid. Het is slechts een beeld dat je hebt gemaakt van iets. In het geval van piekeren vaak over de toekomst. Over een mogelijke gebeurtenis waar je voor vreest. Terwijl wat wél echt is, het huidige moment, geen problemen geeft.

Het nu is zoals het is. En alleen het nu is waar je eventueel controle over hebt. Je kunt de situatie waarin je je nu bevindt veranderen. Maar de toekomst, die is onbereikbaar. Het enige wat je kunt doen is je voorbereiden. Dat kan alleen nu. In het huidige moment.

De manier om van piekeren af te komen is dus dit:

Geef je aandacht aan het huidige moment. Aan wat je nu hebt en nu kunt doen.

Daarnaast zou je het huidige moment kunnen gebruiken om je voor te bereiden op iets dat gaat komen. Maak een planning of bijvoorbeeld een plan b. Wanneer je met aandacht je planning hebt gemaakt kun je weer terugkeren naar het nu. Naar het moment waarin je je bevind.

Deze methode van in het nu leven wordt uitgebreid besproken door Eckhart Tolle in zijn boek De Kracht van het Nu. Dit boek is de inspiratie geweest voor mij om deze website te maken. Hier schrijf ik er meer over: De kracht van het nu – Het spirituele boek dat je gelezen moet hebben.