Waar gaat het boek ‘De kracht van het nu’ over?

De kracht van het nu geschreven door Eckhart Tolle

De kracht van het nu (The Power of Now) is een van de belangrijkste spirituele boeken van dit moment. Het boek heeft als doel om de lezer ‘bewust’ te maken. Tolle spreekt over je gedachten, je ego, en het vinden van verlichting. Door altijd te leven in het moment, in het nu.

Volledig aanwezig zijn

Het belangrijkste concept dat in dit boek besproken wordt is ‘volledig aanwezig zijn’. Dit houdt in dat je continu mindfull bent. Je leeft in het moment, in het nu. In plaats van dat je in gedachten verzonken bent. Leven in het huidige moment is volgens de schrijver dé bron van vreugde, liefde en innerlijke vrede.

Eckhart vertelt dat de meeste mensen bijna continu in gedachten verzonken zijn. Ze denken dan meestal aan het verleden, of aan een mogelijke toekomst. Hierdoor gaat het huidige moment, het nu, verloren. Daardoor missen ze het moment waarin het leven zich afspeelt. Want het leven is nu.

Tolle schrijft:

‘Als je dieper doordringt in dit gebied van niet-denken, zoals het in het oosten wordt genoemd, verwezenlijk je de staat van zuiver bewustzijn. In die toestand voel je je eigen aanwezigheid met zo’n intensiteit en vreugde, dat alle denken, emoties, je lichaam en de hele buitenwereld je in vergelijking daarmee opeens als nogal onbelangrijk voorkomen.’


Jij bent niet je gedachten

Gedachten zijn vaak de veroorzaker of versterker van negativiteit. Zo labelen je gedachten dingen vaak als vervelend, zelfs als je eenzelfde situatie op een ander moment als aangenaam zou ervaren. Bij sommige mensen hebben hun gedachten enorm veel macht over hen. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zo zijn dat ze er volledig van overtuigd zijn dat ze ‘niet goed genoeg’ zijn.

Tolle legt uit dat jouw eigenwaarde niet afhankelijk is van je status of hoe je over jezelf denkt. Hiermee probeert hij door te dringen tot jouw ware zelf. Hij laat je inzien dat jij niet je gedachten bent, maar dat je gedachten alleen een gereedschap zijn. Een gereedschap waar jij de controle over kunt hebben.


Het huidige moment is alles wat er is

Onze gedachten dwalen vaak af naar een moment in het verleden of een denkbeeldige toekomst waar je je liever zou bevinden. Dit maakt dat je het moment waarin je je bevindt niet volledig meemaakt. Hierdoor waardeer je het ook minder. Terwijl het huidige moment het enige is wat er is. Want je leeft ten slotte in het nu. En niet in het verleden of in de toekomst.

Wanneer je volledig in het moment leeft ben je vrij van je gedachten. En je gedachten verliezen hun macht over jou. Je bent dan bijvoorbeeld minder beïnvloed door een negatief zelfbeeld. En bent in staat om meer te genieten van het leven.


Jij bent niet je ego

Een ander belangrijk concept in het boek is de ego. Tolle legt uit dat jij en je ego niet hetzelfde zijn. Je ego is het beeld dat je van jezelf hebt, en dat is slechts de manier hoe je naar jezelf kijkt, niet wie jij werkelijk bent. De ego heeft altijd behoeften, en het probeert zichzelf in stand te houden door bevestiging te zoeken. Dit kan zijn door goedkeuring van anderen te krijgen, of bijvoorbeeld door spullen te kopen.

Door iets te kopen kun je je even heel goed voelen, even ‘heel’ voelen. Maar dit gevoel gaat vrij snel weer over. Je zult nooit bevrediging vinden of innerlijke vrede hebben door in de behoeften van de ego te blijven voorzien.

Eckhart legt uit dat hoewel de ego je wil laten geloven dat je méér wordt als je dingen koopt, of als je meer waardering krijgt van anderen, je ware zelf nooit kan veranderen. Jíj kunt niet meer of minder worden door externe omstandigheden. Alleen door te beseffen dat je al ‘heel’ bent kun je innerlijke vrede vinden.

Dan besef je ook, zoals Eckart Tolle zegt, dat alle dingen die echt belangrijk zijn, zoals schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde en innerlijke vrede uit iets voortkomen dat het verstand, en dus de ego, te boven gaat.

Innerlijke weerstand

Een laatste concept dat ik kort wil benoemen is innerlijke weerstand. Volgens de schrijver bestaat het grootste deel van ons lijden uit de innerlijke weerstand die je biedt tegen de situatie waarin je je bevindt.

In plaats van bijvoorbeeld te accepteren dat een relatie stuk is gelopen, laten mensen zich helemaal meevoeren in hun negatieve gedachten hierover. Hun ego neemt de rol aan van die persoon die nooit lang een relatie volhoudt.

Met dit zelfbeeld lukt het dan ook nooit om een nieuwe relatie in stand te houden. Alleen door in het moment te leven en niet vast te houden aan je zelfbeeld kun je innerlijke weerstand opheffen, en hierdoor vrij zijn van lijden.

Door onder andere gebruik te maken van uitspraken van Jezus en de Boeddha, en de betekenis van hun woorden uit te leggen, probeert Echart Tolle door te dringen tot de echte jij, en deze te laten ontwaken.

Neem de tijd om het rustig te lezen

Als je niet gewend bent om boeken te lezen over spiritualiteit en verlichting kan het soms wat lastig te volgen zijn. Daarom is het aan te raden om er niet te snel doorheen te gaan. Ook kan het helpen om soms wat stukken opnieuw te lezen. Als je nieuwsgierig bent geworden kun je het boek hier kopen (bol.com). Wanneer je liever luistert kun je het audioboek hier vinden.

Er is ook een versie van de kracht van het nu met meer praktijkvoorbeelden. De kracht van het nu in de praktijk. Die is ook verkrijgbaar via bol.com.