Maakt mediteren je gelukkig? – Wat je moet weten over geluk.


Heb jij alles mooi op orde?

Of ben je nog niet helemaal waar je wilt zijn?

Wat moet er nog veranderen voordat jouw leven perfect is?

Denk je dat dat moment er komt? dat moment waarop je denkt:

Zo, nu heb ik alles helemaal voor elkaar.

Of blijft er altijd een gevoel van ontevredenheid? Wat je ook bereikt.

Meditatie helpt je bij het vinden van geluk, bij het vinden van rust, en met je gevoel van tevredenheid.

Want uiteindelijk wordt je niet gelukkig van dure spullen, van een goed salaris of van status.

Je wordt gelukkig door te oefenen met gelukkig zijn.

Geluk komt van binnen

Iedereen wil gelukkig zijn. We zijn er constant naar op zoek.

Maar misschien ken je deze uitspraak wel:

“We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like.”

(We kopen spullen die we niet nodig hebben met geld dat we niet hebben om indruk te maken op mensen die we niet aardig vinden)

Vroeg of laat ontdek je dat je niet gelukkig wordt door aan de eisen van de maatschappij te voldoen. Je gaat op zoek naar alternatieven. Naar waar dat geluk echt vandaan komt.

Want echt geluk komt van binnen. Het komt niet aanwaaien door leuke dingen te doen. Hoewel je wel een gevoel van geluk ervaart op dat moment, komt dat alleen omdat je je zorgen even vergeet. Omdat je bent afgeleid. Hierdoor komt het geluk dat al in je zat naar de voorgrond.

Maar jouw geluk zat er al, het was alleen niet merkbaar door alle drukte in je leven. Plannen, zorgen en drukke gedachten overschaduwen jouw gevoel van geluk.

Maar goed nieuws! Je kunt oefenen met gelukkig zijn!

Waarom zijn we niet gewoon altijd gelukkig?

Ten eerste zou dat niet werken, altijd gelukkig zijn. Je merkt namelijk vooral dat je gelukkig bent juist omdat je het niet op elk moment bent. Omdat je ups en downs hebt vallen ze op. Anders zou het al snel normaal en saai worden.

Wèl zijn we de hele tijd ontevreden. En dit bepaalt voor een groot deel hoe gelukkig we zijn. Want tevreden zijn is misschien wel het belangrijkste ingrediënt van een gelukkig leven.

Ontevredenheid staat je geluk in de weg

Mensen zijn bijna altijd ontevreden. Maar hoe komt dat? en wat kun je er aan doen?

Dat is simpel uit te leggen, maar bijzonder lastig om te veranderen. We doen namelijk de hele tijd de volgende dingen:


We geven overal mentaal commentaar op. Op alles wat we zien, horen en doen. En het is geen positief commentaar. Je gedachten vinden altijd wel iets dat beter kan. Iets dat niet is zoals het zou moeten zijn.

• We hebben altijd het gevoel dat het nog beter kan. En dat we nu iets moeten doen zodat het in de toekomst beter is. We geloven dat de toekomst beter is dan hoe het nu is.

We accepteren de dingen niet zoals ze zijn.

Door te mediteren oefen je met zien wat er is. Wat er nú is. Zonder hier commentaar op te leveren en zonder het te willen veranderen. Accepteren hoe de dingen nú zijn en tevreden zijn met wat er is. Dáár wordt je echt gelukkig van.

Door te oefenen met mediteren groeit je gevoel van tevredenheid. Hierdoor ga je minder vaak piekeren en maak je je minder zorgen om wat anderen van je vinden. Zo leer je meer in het moment te leven en te genieten van de kleine dingen.

Wanneer je regelmatig mediteert ontdek een soort rust in jezelf. Een onderliggende rust die niet verstoord kan worden. Wat er ook gebeurt.

Beginnen met mediteren

Voor mediteren heb je niks nodig. En je hoeft ook niks bijzonders te doen. Niks doen is juist het doel. Zo kun je bijvoorbeeld je aandacht geven aan de geluiden om je heen, of aan je ademhaling. Wat jij prettig vind.

Je zult merken dat het in eerste instantie lastig is. Want je gedacht proberen je steeds te laten stoppen met mediteren. Er komen steeds dingen in je op die je nog kunt gaan doen. Probeer deze gedachten lekker te laten. Je hoeft ze niet actief weg te wuiven, maar probeer er ook niet in mee te gaan. Je gedachten zijn er gewoon, en ze gaan ook vanzelf weer weg.


Dit staat je te wachten

Wat je van regelmatig mediteren kunt verwachten zijn heel subtiele dingen. Misschien is het zelfs zo dat jij er niks van merkt, maar dat anderen wat opvalt. Bijvoorbeeld dat je minder snel geïrriteerd bent of minder stressgevoelig bent geworden.

Je gaat wat rustiger en meer gecontroleerd om met bepaalde situatie omdat je bewuster bent geworden van jezelf. Ook laat je je minder snel meevoeren met gedachten of emoties die in je op komen.

Voorheen zou je om sommige dingen gefrustreerd reageren. Nu merk je dat deze gevoelens in je opkomen en kies je er bewust voor om ze niet te uiten.

Zo zijn er nog veel meer dingen die positief kunnen veranderen. Hier zomaar een aantal dingen die je zouden kunnen overkomen:

• Je bent iemand die graag aan het woord is maar nu heb je meer oor voor wat een ander te vertellen heeft.

• Je zelfbeeld wordt erg bepaald door jezelf te vergelijken met anderen. Dit weet je nu lost te laten en je kunt wat meer tevreden zijn met jezelf.

• Je merkt dat je je soms zomaar even heel gelukkig voelt en er een glimlach op je gezicht verschijnt. Zonder duidelijke aanleiding.

• In plaats van altijd naar een leuk moment toe te leven (wat dan vaak tegenvalt) wordt je beter in het genieten van de kleine dingen.

• Je bent geneigd om pessimistisch te zijn maar bent nu steeds vaker optimistisch.

• Je leert dat je niet altijd iets hoeft te doen. Je mag best eens even niks doen.

• Je ontdekt dat het leven eigenlijk gewoon een spelletje is. Je gaat het leven wat minder serieus nemen.

Meditatieoefeningen voor beginners

Ik heb een apart artikel geschreven met meditatieoefeningen voor beginners. Je kunt dan direct aan de slag!

6 meditatieoefeningen voor beginners

Ook hier vind je een aantal fijne oefeningen: 6 gemakkelijke meditatieoefeningen voor thuis

Geniet ervan!