Thuis je meditatieruimte inrichten – tips voor je eigen plekje in huis

Ingerichte meditatiekamer met kussen en een Boeddhabeeld.

 

Een eigen meditatieplekje in huis. Heerlijk om je even in terug te trekken. Met de volgende tips maak je een ruimte waar je echt tot rust komt, je hebt aan alles gedacht!

 

Een geschikte plek

Begin met het kiezen van een geschikte plek voor je meditatieruimte. Het liefst een plekje waar je niet gauw gestoord wordt. Ergens waar je normaal misschien niet zo vaak komt. Bijvoorbeeld ergens op een zolderkamertje, of een hoek in de woonkamer die niet veel gebruikt wordt. Je slaapkamer kan ook heel geschikt zijn. Zo heb je een plekje waar je jezelf even kan afzonderen van de dagelijkse drukte.

Bedenk dat de ruimte niet heel hoog of goed verlicht hoeft te zijn, je wilt er immers zitten of liggen en je ogen sluiten. Als het niet lukt om een plekje in huis te vinden kun je ook altijd een plekje inrichten op je balkon of in de tuin.

 

Richt de ruimte in naar jouw wensen

Je wilt er voor zorgen dat het een ruimte wordt waar je direct kunt ontspannen. Zorg er dus voor dat het vrij is van rommel, en kleed de ruimte aan zoals jij dat prettig vind. Met bijvoorbeeld een Boeddhabeeld en wat kaarsen.

Natuurlijke voorwerpen en vormen zoals planten en stenen (zoals in de afbeelding hieronder) maken de ruimte ook extra aangenaam. Een poster of grote foto aan de muur met een afbeelding van de natuur kan ook heel mooi zijn. Deze vind ik zelf echt bijzonder mooi (bol.com). Naast de ruimte inrichten kun je de ruimte ook schilderen.  Zo wordt het helemaal zoals jij het wilt.

Gladde stenen en een roze bloem.

 

Maak het jezelf comfortabel

 

 

Het is belangrijk om te bedenken hoe jij het prettigst mediteert. Waarschijnlijk wil je ontspannen kunnen zitten. Hierbij kan een meditatiekussen je helpen. Je hoeft dan niet meteen de perfecte lotushouding te kunnen om toch prettig op de grond te zitten. Door een meditatiekussen zit je net wat hoger en prettiger. Hierdoor hoef je niet te ver je benen bij elkaar te vouwen en kun je toch steunen op je zitbotjes en je knieën. Een simpel meditatiekussen is voldoende.

Een meditatiekussen kost slechts een paar tientjes en heeft echt een aantrekkingskracht! Sinds ik zelf een kussen (bol.com) heb mediteer ik veel vaker en langer.

Mijn eigen meditatiekussen


Wanneer je op de grond zit is het prettig om een kleed neer te leggen. Zelfs als je een meditatiekussen gebruikt komen alsnog je knieën op de grond. Je hebt vast een geschikt kleed in huis. Maar er zijn ook prachtige kleden te koop online. Kijk hier maar eens (bol.com).

 

Zorg voor frisse lucht

Het kan binnen gauw wat benauwd zijn. Terwijl het juist heerlijk is, zeker als je meer bewust bent zoals tijdens een meditatie, om echt frisse lucht in te ademen. Helaas kan het raam open zetten er voor zorgen dat er veel herrie van buiten komt. Een van de dingen die je kunt doen is zorgen dat je meditatiekamer goed door gelucht wordt als je hem niet gebruik.

Maar wist je dat er ook speciale planten te koop zijn om de lucht in huis te zuiveren? Die kun je gewoon hier op bol.com vinden! Daarnaast kun je ook een geurtje verspreiden in de kamer. Bijvoorbeeld met bloemen en planten, of door een lekker geurtje te kopen zoals een huisparfum.

 

Echt rust

Je wilt er echt voor zorgen dat je echt rust hebt tijdens je meditatie. Geef daarom van tevoren aan je gezin of huisgenoten aan dat je even niet gestoord wilt worden. Daarnaast kun je ook de deur op slot doen als dat een mogelijkheid is. Om er extra voor te zorgen dat je niet gestoord wordt kun je een deurlabel aanschaffen. Zelf een deurlabel maken is misschien ook een leuk idee!

Denk er ook aan dat je je telefoon en andere apparaten even uit zet. Probeer er voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van omgevingsgeluiden en apparaten in huis.

 

 

Muziek en geleide meditatie

Hoewel echt stil zijn bijzonder fijn is, kan het ook prettig zijn om wat muziek af te spelen. Hiervoor is het handig als je een muziekspeler klaar zet in je meditatieruimte. Hiermee kan je dan ook mooi geleide meditaties doen. Muziek en geleide meditaties zijn gemakkelijk op internet te vinden.

De kans is wel groot dat je hier dan via je telefoon of computer heen moet. Dat vergroot weer de kans op afleiding. Je kunt ook een simpele muziekspeler aanschaffen en wat cd’s. Meditatiemuziek of geluiden uit de natuur, geleide meditatie cd’s en mindfulness oefeningen zijn gewoon te koop op bol.com.

 

Meerdere functies

Naast mediteren is je meditatieruimte ook geschikt voor verschillende andere activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld moet studeren of je wilt gewoon een boek lezen kun je hier ook prima terecht. Ook voor yoga of andere oefeningen kan een eigen plekje ideaal zijn.

Voor yoga is het wel heel handig om een yogamat aan te schaffen. Een goede yogamat is echt de moeite waard. Het staat mooi, maakt het doen van yoga makkelijker en aantrekkelijker, en je kunt het ook nog gebruiken als kleed om op te mediteren.

Mijn eigen Manduka eKO yogamat

Hier op bol.com kun je deze zeer goede kwaliteit yogamat vinden.

Vergeet niet om je meditatieruimte telkens goed op te ruimen, dat geeft veel rust en zo blijft het een aantrekkelijke ruimte om in te zijn.

 

Heel veel succes en plezier met het inrichten van je eigen meditatieruimte!