Slapende voet of been bij meditatie? – zo los je het op

Zitten zonder slapende voet of been

In dit artikel vertel ik je graag wat je kunt doen tegen een slapende voet of been. Zodat je weer ongestoord verder kunt mediteren.

Waarom slaapt mijn been of voet?

Een slapend been of een slapende voet wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een beknelling. Er loopt dan minder bloed naar je been of voet door de manier waarop je zit. Wanneer je bijvoorbeeld met je benen over elkaar zit kan het zijn dat je je bloedvaten afknelt. Zeker als je eigenlijk niet lenig genoeg bent in je benen om zo te zitten.

Wat doe je er aan?

Probeer geen houding te forceren

Het kan heel verleidelijk zijn om in de lotushouding te gaan zitten omdat dit ‘hoort’ bij mediteren. Maar maak het jezelf niet moeilijker dan nodig.

Er is geen beste manier van mediteren of in een meditatiehouding zitten. Doe gewoon wat jij het prettigst vind. Dat is voor iedereen anders.

Zorg dat je soepele kleding draagt

Door het dragen van een soepele wijde broek voorkom je dat deze strak om je benen klemt wanneer je in meditatiehouding zit. Als je bijvoorbeeld een skinny jeans draagt en met je benen over elkaar zit knel je ze geheid af. Hierdoor stroomt er minder bloed naar je benen. Je krijgt dan al snel een slapende voet of been.

Probeer ook geen of zo soepel mogelijke schoenen te dragen. Zo zorg je er voor dat ook je voeten vrij zijn en het bloed hier vrij kan stromen. Als je toch iets aan je voeten wilt kun je altijd sloffen of dikke sokken dragen. Hoewel je met (strakke) sokken ook moet oppassen dat ze niet toch een klein beetje beknelling veroorzaken.

Sportkleding dragen helpt

Sportkleding dragen is een van de makkelijkste manieren om beknelling te voorkomen. Deze zijn vaak soepel en geven daarom veel bewegingsvrijheid. Zelfs de perfecte lotushouding! Als je aan yoga doet (doen!) kun je mooi een meditatiesessie inlassen na je yogaoefeningen. Dan heb je je sportkleding lekker al aan.

Er is ook speciale kleding te koop voor mediteren. Zo kun je bijvoorbeeld een yogabroek dragen of een speciale harembroek die heerlijk veel vrijheid geeft. Je kunt ze hier bekijken (bol.com).


Gebruik een meditatiekussen

Een meditatiekussen om op te zitten tijdens het mediteren is erg fijn. Want het zorgt er voor dat je makkelijk rechtop zit. Met behulp van een meditatiekussen kun je ook je benen gemakkelijk vouwen zonder dat ze bekneld raken.

Daarnaast heeft zo’n kussen een soort aantrekkingskracht waardoor je vaker gaat mediteren. Het is een teken van rust. Als ik het kussen zie liggen krijg ik meteen zin om erop te gaan zitten en even te ontspannen.

Een meditatiekussen heb je al vanaf slechts 30 euro. Dit kussen op bol.com is erg mooi!

Mijn eigen meditatiekussen
Mijn eigen meditatiekussen 🙂

Zorg dat je benen en voeten op een zachte ondergrond rusten

Hoewel een meditatiekussen en goede kleding zeker helpen tegen een slapende voet of been is het geen garantie. Een van de oorzaken kan bijvoorbeeld zijn dat je op een te harde ondergrond zit. Je knelt dan bijvoorbeeld je voet een beetje af omdat hij tegen de grond gedrukt wordt. Een (vloer)kleed kan hierbij helpen.

Als je tapijt hebt op de vloer is dat prefect. Anders is het handig om een kleed aan te schaffen. Voor meer tips om je meditatieruimte perfect in te richten kun je mijn artikel Thuis je meditatieruimte inrichten lezen.

Probeer een andere zithouding

Je zithouding bepaalt voor een groot deel of je je ledematen afknelt of niet. Probeer daarom eens verschillende methoden en kies er een die voor jou prettig is.

Driehoekszitten

In deze houding steun je op je knieën en je onderbenen en zit je heel stabiel. Neem een meditatiekussen (het kan ook zonder kussen, maar dan moet je flink lenig zijn) en doe het volgende met je benen:

• Open je linkerheup (steek je linkerknie helemaal naar links) en trek de hiel van je voet naar je toe. Zodat je steunt op je knie, scheenbeen en de boven/zijkant van je voet.

• Leg dan je rechterknie naar rechts op de grond en leg je rechtervoet met de onderkant/zool tegen je linkerscheenbeen aan. Eigenlijk precies zoals de mevrouw op de foto hieronder zit.

Als dit lastig is kun je kijken of het wisselen van benen helpt. Het kan namelijk heel goed dat het ene been soepeler is dan het ander.

Zonder slapende voet of been zitten


Paardrijhouding

Ga zitten op een meditatiekussen met je knieën naar voren en je voeten naar achteren. Zodat je met je scheenbenen op de grond ligt. Dit is een erg fijne en gemakkelijke houding. Hierbij is een kleed of tapijt aan te raden, zodat je geen last gaat krijgen van je scheenbenen op de vloer.


Kleermakerszit

De kleermakerszit is waarschijnlijk wel bekend (met je benen over elkaar op de grond zitten). Deze is extra gemakkelijk als je op een meditatiekussen zit.

Op de bank in kleermakerszit

Wat ik zelf een heerlijke zithouding vind is op de bank zitten in kleermakerszit. Je kunt dan een groot kussen in je rug duwen zodat je helemaal ontspannen en ondersteund rechtop zit. Op deze manier kan je heerlijk lang mediteren zonder ergens last van te krijgen.

Op een stoel zitten

Er is niks mis met gewoon op een stoel zitten met mediteren. Zorg er wel voor dat je netjes rechtop zit en niet tegen de rugleuning aan leunt. Zet je voeten plat op de grond en je knieën in een rechte hoek. Als je een bureaustoel gebruikt kun je hiervoor mooi de hoogte instellen.

Liggend mediteren

Als je het echt niet volhoudt om lang te zitten kun je altijd nog gaan liggen. Het gevaar is dan wel dat je in slaap valt. Wel kan liggen juist fijn zijn bij sommige meditaties zoals een bodyscan. En natuurlijk bij een meditatie voor het slapen gaan.


Yoga maakt je soepeler

Je kunt specifieke yogaoefeningen doen die je helpen om je gewenste meditatiehouding gemakkelijker te maken. Vooral oefeningen waarmee je je heupen soepeler maakt zijn geschikt. Hiermee maak je het jezelf gemakkelijker om langer in een houding met gevouwen benen te zitten.

Een goede oefening om je heupen soepeler te maken is het volgende:

Ga op de grond zitten met je voeten vlakbij je en je knieën omhoog.

•Laat je knieën opzij vallen zodat je je voetzolen tegen elkaar kunt zetten.

Houdt je voeten met beide handen vast en duw eventueel met je ellebogen je benen nog verder naar de grond.


Een andere oefening die je kunt proberen gaat als volgt:

Ga op de grond zitten en trek je linkerbeen naar je toe zodat hij dwars voor je ligt met je knie naar links en je voet naar rechts.

• Leg dan je rechterbeen op je linkerbeen. (je rechtervoet op je linkerknie en je rechterknie op je linkervoet)

Nu kun je proberen naar voren te leunen met je armen op de grond voor je.

• Wissel het ook af zodat je linkerbeen bovenop ligt.

De persoon in het plaatje hieronder doet het voor.

Heup opening yoga oefening

Ik hoop dat je iets vind dat helpt!