Hoe voelt mediteren? voorbeelden en ervaringen

Ogen dicht en focus op wat je voelt.

Je gaat niet zweven tijdens mediteren. Ook voel je geen elektriciteit of iets dergelijks. Maar wat voel je dan wel? Hier vertel ik wat je kunt verwachten.

De meest gebruikelijke ervaringen tijdens het mediteren

Denken, denken, denken

Als je gaat mediteren merk je al snel dat er de hele tijd gedachten in je op komen. Over wat er nog op je lijstje staat, wat er gisteren allemaal gebeurd is, of over dat nieuwsbericht dat je gelezen hebt. Soms herhaalt eenzelfde gedachte zich de hele tijd, of je gedachten springen van hot naar her.

Als je wat vaker oefent zul je merken dat er ook momenten zijn dat je gedachten even stil zijn. Er vallen dan ineens wat dingen op. Bijvoorbeeld de geluiden om je heen. Of een bepaald gevoel in je lichaam, zoals overtollige spierspanning of gewoon dat je lekker rustig ademhaalt.

Drang gevoelens

Wat ook gebeurt tijdens mediteren is dat je vaak de neiging krijgt om wat anders te gaan doen. Want je gedachten vinden het maar saai. En je hebt nog van alles op je lijstje staan wat af moet.

Probeer je bewust te worden van het feit dat je gedachten en dranggevoelens slechts dat zijn; gedachten en dranggevoelens. Hier hoef je niet per se iets mee te doen. Je bent aan het mediteren, en daar hou je het even bij.

Er komen goede ideeën in je op

Wanneer je rustig aan het mediteren bent en je gedachten niet afdwalen in bijvoorbeeld je zorgen, kan het gebeuren dat er allemaal goede ideeën in je opkomen. Bijvoorbeeld dat je nog eens met die verre vriend wilt afspreken. Maar ook hoe je je huis nog mooier kan inrichten, of dat je weer eens wilt gaan hardlopen.

Dit kan heel fijn zijn en is al een heel mooi resultaat van mediteren. Maar uiteindelijk gaat mediteren om het oefenen van aandacht. Dat je je niet laat (af)leiden door je gedachten. Je wilt dus niet mee gaan in deze gedachten, hoe goed of fijn ze ook zijn. Het is namelijk weer een truck van je gedachten om je aandacht volledig op te eisen.

Ik sprak onlangs met iemand die een meditatie 10-daagse heeft gedaan (In mijn artikel wat is een vipassana retraite? heb ik uitgebreid beschreven wat deze 10-daagse precies inhoud). Hij zei dat er steeds echt goede ideeën in hem op kwamen. Maar dat hij die weer liet gaan omdat hij er echt alleen was om te mediteren. Niks anders.

Wat je zou kunnen doen als er echt een briljant idee in je opkomt is om die snel te noteren. Dan kun je weer ongestoord verder met je meditatie. Wat je ook kunt doen is kijken wat er gebeurt als je de gedachte weer loslaat, want de kans is best groot dat hij later weer terugkomt. Zeker als het echt een waardevolle gedachte was.

Een gloeilamp als teken van een goed idee.



Lichamelijke ongemakken

Tijdens het mediteren kun je allerlei lichamelijk ongemakken tegenkomen. Bijvoorbeeld:

Je benen voelen bekneld en beginnen te slapen of zeer te doen.

Na een tijdje zitten met een rechte rug zonder rugleuning krijg je last van je rugspieren.

Je voelt dat je ergens overbodige spierspanning hebt.

• Je merkt op dat je ademhaling onregelmatig en/of te snel gaat.

Dat je lichamelijke ongemakken ervaart betekent niet meteen dat je iets fout doet, of dat je direct moet stoppen met je meditatie.

Bij sommige ongemakken helpt het enorm om even anders te gaan zitten, of bijvoorbeeld om op een meditatiekussen te gaan zitten. Ik heb beschreven wat je kunt doen tegen een slapend been of voet in mijn artikel slapend been of voet? zo lost je het op.

In het geval van overbodige spierspanning of een slechte ademhaling wens je misschien dat je het niet had opgemerkt. Maar bedenk dat je een probleem niet kunt oplossen zonder dat je weet dat het er is.

Als je last hebt van onregelmatige of onrustige ademhaling zijn ademhalingsoefeningen echt heel prettig om te doen. Hier heb ik uitgebreid over geschreven in mijn artikel Ademhalingsoefeningen voor ontspanning en meditatie.

Emoties en gevoelens komen boven

Het kan heel goed zijn dat je tijdens het mediteren je gevoelens en emoties meer kans geeft om naar de voorgrond te treden. Zo kan het zelfs gebeuren dat je moet huilen, bijvoorbeeld omdat je op de achtergrond aanwezige emoties niet meer (onbewust) tegenhoudt.

Hoewel het vervelend kan zijn om deze gevoelens te voelen is het uiten en voelen ervan wel de beste manier om ze te verwerken.

Je hele lichaam leeft!

Wat je onder andere probeert te doen tijdens een meditatie is niet denken. Je probeert om je gedachten even uit te zetten of op de achtergrond te laten draaien en je aandacht te geven aan het voelen van je lichaam.

Hiermee ga ik zelf vaak de mist in. Ik probeer zó erg niet te denken dat ik daar al mijn aandacht aan geef. Dan leef ik toch weer vanuit mijn hoofd… Terwijl het juist de oefening was om even vanuit mijn hele lichaam te leven.

Je kunt namelijk je hele lichaam tegelijk voelen. Van je tenen tot je kruin. Als je daar je volledige aandacht aan geeft voel je dat je hele lichaam leeft. Een super fijn gevoel!

Het voelen van mijn hele lichaam is mijn favoriete meditatieoefening. Ik probeer mijn lichaam te voelen en me niet mee te laten trekken in mijn gedachten. Het is dan niet fout dat er gedachten in me opkomen. Ze krijgen alleen geen prioriteit.


Mediteren en even helemaal ergens anders zijn met je hoofd.


Ongewone ervaringen

Tijdens mediteren ben je je meer bewust van je ademhaling en gedachten die in je opkomen, Maar er zijn ook wat meer bijzondere dingen die je kunt ervaren.

Waar is mijn grens?

Het gebeurt mij vaak tijdens het mediteren. Ik weet na een tijdje niet meer precies waar mijn lichaam ophoudt en de ruimte om me heen begint. Ik weet dan even niet meer hoe groot ik precies ben en in welke houding ik eigenlijk zit. Eerlijk gezegd best wel een fijn gevoel!

Scheef zitten

Soms heb ik het gevoel dat ik enorm scheef zit. Ik heb dan het idee dat ik helemaal ben ingezakt of dat ik heel erg naar één kant hang. Maar vaak als ik mijn ogen open doe zit ik nog prima rechtop. Ik denk eigenlijk dat dit gebeurt als ik ergens overtollige spierspanning heb. Dat het voelt alsof ik die spier erg aanspan, en dus die kant op gebogen zit.

Een gevoel van zweven

Wat ook kan gebeuren tijdens een meditatie is dat je het gevoel hebt dat je zweeft. Ik voel me dan heel licht en ben me niet meer zo bewust van waar ik precies de grond, stoel of het meditatiekussen raak. Ik vind dit een heel prettig gevoel.

Ook heeft het veel effect op mijn aandacht en gedachten. Het is gemakkelijk om dit gevoel van zweven mijn aandacht te geven. Hierdoor raken mijn gedachten ver op de achtergrond. Dit zorgt er bij mij voor dat ik veel langer kan blijven mediteren. Heerlijk.

Enorme rust

Nog iets dat je kunt voelen is een enorm gevoel van rust. Dat je eindelijk echt helemaal rust hebt. Je geeft je echt even over aan de meditatie en laat je niet afleiden door gedachten die je vertellen wat je allemaal nog moet. Bij mij duurt het altijd even, meestal een minuut of 10, voordat ik er goed genoeg in zit zodat ik de rust echt voel.

Dit gevoel van rust is heel erg fijn, en kan je na het mediteren het gevoel geven dat je net uit bed komt en heerlijk bent uitgeslapen.

Meditatieruimte

Als je wilt beginnen met mediteren kan het heel goed helpen om een speciale ruimte hiervoor in te richten. Je kunt je daar ongestoord even terugtrekken. En omdat je je plekje mooi hebt ingericht en het de juiste sfeer uitstraalt, wordt je minder snel afgeleid en gaat je meditatie gemakkelijker. Ik heb er uitgebreid over geschreven in mijn artikel: Thuis je meditatieruimte inrichten: tips voor je eigen plekje in huis.