Wat is een vipassana meditatie stilte retraite? dit staat je te wachten


Wat is een Vipassana stilte retraite?

Bij een vipassana stilte retraite trek je je voor 10 dagen terug om alle tijd te hebben om te (leren) mediteren. Dit doe je in een groep van mensen die overal vandaan kunnen komen. Je krijgt les van iemand die o.a. door middel van video’s oefeningen uitlegt.

Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze zijn’. En dat is in wezen de essentie van meditatieoefeningen. Door te mediteren oefen je met zien hoe de dingen echt zijn. Je probeert jouw oordeel over dingen, gebeurtenissen en mensen los te laten en te accepteren hoe ze zijn.


Waarom Vipassana?

Met een Vipassana neem je uitgebreid de tijd om te leren mediteren. Maar wat heb je daar eigenlijk aan?

Een aantal voordelen van meditatie zijn:

  • Je ervaart minder stress

  • Je maakt je minder snel zorgen

  • Je gevoel van tevredenheid wordt groter

  • Je kwaliteit van leven gaat omhoog


Er zijn nog veel meer voordelen van mediteren. Hier heb ik uitgebreid over geschreven in mijn artikel: Wat zijn de voordelen van meditatie?


Waar worden Vipassana retraites gehouden?

Er zijn verschillende locaties waar retraites worden gehouden. Bijvoorbeeld in België in een oud familiehotel in Dilsen vlakbij de grens van Nederland, België en Duitsland. Of in Nederland in conferentiecentrum de Glind in Amersfoort.

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten aan de retraite verbonden. Ook niet voor het eten en onderdak. De enige kosten die je hebt zijn die van het heen en terug reizen naar de locatie van de retraite.

Hoe lang duurt een Vipassana retraite?

De meest gebruikelijke lengte is 10 dagen. Maar soms is het ook mogelijk om nog langer te blijven.
Ook worden er soms cursussen van 1 dag aangeboden, speciaal voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar.

Wat ga je precies doen tijdens de retraite?

In principe ga je elke dag de hele dag mediteren. Je staat elke dag heel vroeg op om voor jezelf te mediteren en gaat na het groepsontbijt naar de groepsles. Je luncht ook met de groep. Het is echter niet de bedoeling dat er met elkaar gesproken wordt. Iedereen is altijd helemaal stil. Met uitzondering van dat je soms een vraag mag stellen aan de docent.

Haal adem


De oefeningen

De oefeningen worden onder andere gedoceerd door middel van video’s. De vorm van meditatie die gedoceerd wordt is zelfobservatie.

Een van de oefeningen die je bijvoorbeeld gaat doen is de hele dag alleen letten op de huid net onder je neusgaten. Je gaat letten op de koude lucht die naar binnen stroomt als je inademt, en de warme lucht die naar buiten stroomt als je uitademt.

Het effect van niet praten

Hoewel je niemand spreekt tijdens de cursus, omdat iedereen altijd stil moet zijn, heb je waarschijnlijk toch een beeld gevormd van de mensen om je heen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je hebt bedacht dat iemand veel van jou verschilt, of dat iemand geen Nederlands spreekt.

Het is dan heel verrassend om te zien dat je er helemaal naast zat wanneer je aan het einde van de cursus met elkaar kan praten. Hierdoor leer je hoeveel aannames en oordelen je gedachten doen en dat die de werkelijkheid enorm kunnen verdraaien.

Daarnaast zul je merken dat je gedachten heel vaak bezig zijn met verzinnen wat je wilt zeggen. Want veel van je dagelijkse gedachten gaan over het praten tegen andere mensen. Bijvoorbeeld over wat je hebt meegemaakt of hoe jij over dingen denkt.

Je gedachten kalmeren vanzelf

Je gedachtenstroom zal afnemen wanneer je lang niet praat. Want het is bijvoorbeeld niet relevant meer om te bedenken wat en hoe je dingen gaat zeggen. Je krijgt hierdoor veel meer rust in je hoofd.

Dit heeft tot gevolg dat je beter wordt in luisteren. Je leert namelijk om niet steeds met je gedachten te gaan naar wat je zelf wilt zeggen. Je geeft meer aandacht aan wat een ander zegt. Of gewoon aan de geluiden en details van de wereld om je heen.

lotushouding

Het eten tijdens de retraite

Tijdens de retraite wordt alleen ontbijt en lunch geserveerd. Geen avondeten. Wel is de lunch een warme maaltijd met bijvoorbeeld groenten, bonen en rijst.

Het eten is vegetarisch en om niet te veel prikkels te geven is het eten vrij simpel. Hiermee wordt voorkomen dat je heel erg naar het eten toe gaat leven met je gedachten. Het gaat tenslotte om het mediteren.

Dit geeft je waarschijnlijk nieuw inzicht in jouw relatie met eten. Je zult tijdens het mediteren merken dat je soms verlangt naar specifieke voedingsmiddelen waar je wellicht lichtelijk verslaafd aan bent.

Geen avondeten?!

In eerste instantie zul je waarschijnlijk de neiging hebben om tijdens het ontbijt en de lunch heel veel te eten. Je krijg tenslotte geen avondeten en de tijd tussen de lunch en het ontbijt is lang.

Gedurende de week zul je merken dat je genoeg hebt aan deze twee maaltijden. Voornamelijk omdat je de hele dag vrijwel niks doet. Je verbrand hierdoor niet veel en hoeft het ook niet aan te vullen.

Eerst thuis mediteren

Misschien is een Vipassana van 10 dagen nog wat te veel gevraagd. Maar je kunt wel alvast thuis beginnen met mediteren. Oefeningen om thuis te beginnen vind je in mijn artikel 6 gemakkelijke meditatie oefeningen voor thuis.