Korte meditatieoefeningen voor in de ochtend – start je dag goed


‘S ochtends even kort mediteren is een hele goede start van je dag. Je kunt even rustig wakker worden en je slaperigheid van je af laten glijden.

De volgende oefeningen zijn heel geschikt om in de ochtend te doen. Ze zijn relatief kort en je hoeft geen app of computer te gebruiken.

Ademhalingsmeditatie

Bij deze oefening vestig je je aandacht op je ademhaling en tel je elke ademhaling. Dit helpt je om je aandacht af te leiden van je gedachten en om bewust te worden van je lichaam en je ademhaling. Omdat het een korte herhalende oefening is kun je het zo lang of kort doen als je zelf wilt. Ideaal voor in de ochtend als je niet veel tijd hebt.


• Ga rechtop zitten in je favoriete meditatiehouding. Dit kan gewoon op een stoel zijn, zolang je niet onderuitgezakt gaat zitten

• Begin met het tellen van je ademhaling. Elke in en uitademing is er één

• Als je bij 10 bent gekomen begin je gewoon weer bij 1


Je zult merken dat dit moeilijker is dan het lijkt. Want al snel raak je afgeleid door je gedachten. Daardoor raak je de tel kwijt. Of je telt zelfs gewoon verder dan 10, dat gebeurt mij regelmatig.

Als je merkt dat je verder dan 10 geteld hebt, of de tel kwijt bent, begin je gewoon weer bij 1.


Je hele lichaam voelen

Een meditatieoefening die ik zelf erg fijn vind is het voelen van heel mijn lichaam. Ik begin met mijn handen voelen, daarna mijn armen erbij, etc. totdat ik mijn hele lichaam tegelijk voel.

Dit is ontzettend fijn om te doen en lijdt je aandacht even af van je gedachten. Als het goed is voel je een lichte tinteling door heel je lichaam. Dat is het teken dat je hele lichaam leeft!

Daarnaast voel je meteen hoe je je écht voelt. Of je niet erg moe bent of ergens last van hebt.


Heel bewust aanwezig zijn

Een zeer fijne meditatiemethode voor in de ochtend is heel bewust aanwezig zijn. Probeer maar eens om heel alert te zijn door je aandacht te geven aan alles wat er om je heen gebeurt. Bijvoorbeeld de geluiden van vogels, de wind in de bomen of de auto’s die je voorbij hoort rijden.

Ook kun je je aandacht geven aan de temperatuur van de kamer of de geur van de frisse ochtendlucht.

Het is helemaal fijn om deze oefening op het balkon te doen als het weer het toelaat!



Observeer je gedachten

Een krachtige vorm van meditatie is het observeren van je gedachten. Je gaat in je favoriete meditatiehouding zitten (dat kan ook gewoon betekenen dat je op een stoel gaat zitten) en gaat met je aandacht naar je gedachten.

Probeer om niet meegetrokken te worden in je gedachten maar je alleen bewust te zijn van het feit dát er gedachten in je opkomen. Zo van: ‘ah, daar is weer een gedachte. En dat is er wéér een’.

Hierdoor creëer je wat afstand tussen jou en je gedachten. Zo wordt je beter in inzien dat veel van je gedachten slechts gedachten zijn. En dat je er niet per se iets mee hoeft te doen. Dit kan heel bevrijdend zijn.


Luister naar de stilte

Een bijzondere meditatietechniek die je makkelijk even kort kunt doen is luisteren naar de stilte. Dat houdt in dat je je best doet om je bewust te zijn van de stilte die je ‘hoort’. Dit is gemakkelijk als het daadwerkelijk stil is, maar het is ook een mooie uitdaging om de stilte te ‘horen’ wanneer er wel geluiden zijn.

Misschien hoor je wel een geluid door één oor en besef je dat er van de andere kant geen geluid op je af komt. Daar is heerlijke stilte.

Eigenlijk is er altijd voornamelijk veel stilte met hier en daar een geluid. Op het moment van schrijven hoor ik auto’s langsrijden over de straat en hoor ik af en toe een vogel tjilpen. Tussendoor en ‘achter’ de geluiden is er stilte.


Yogameditatie

Mijn favoriete ochtendmeditatie is even kort yoga doen. Hierbij doe je heel rustige makkelijke yoga oefeningen en probeer je daar al je aandacht aan te geven. Zo raak je minder snel in gedachten verzonken, en ben je even heel bewust van je lichaam.

Dit is wat makkelijker dan stil zitten met je gedachten. Omdat je je aandacht kunt geen aan de bewegingen. Balansoefeningen zoals de boomhouding of treepose zijn hiervoor bijzonder geschikt.

In mijn artikel De yogameditatie: uitleg en poses lees je er meer over.


Meditatieruimte

Wat enorm helpt ter motivatie is een ruimte inrichten voor het mediteren. Hier kun je je ongestoord even terugtrekken. En omdat je je plekje mooi hebt ingericht en het de juiste sfeer uitstraalt, wordt je minder snel afgeleid en gaat je meditatie gemakkelijker.

Ik heb er uitgebreid over geschreven in mijn artikel: Thuis je meditatieruimte inrichten: tips voor je eigen plekje in huis.