Wat zijn de beste apps voor meditatie en mindfulness?

 

Er zijn heel veel verschillende apps voor op je telefoon of tablet om je te helpen met mediteren en mindfulness. De volgende apps zijn heel fijn.

Headspace

Headspace is mogelijk de bekendste en veelzijdigste meditatie app. Het is een (maandelijks) betaalde app in het engels. Maar dat is ook het enige wat er op te merken valt aan de anderszijds geweldige app.

Headspace biedt heel veel mogelijkheden. Zo kun je een serie van meditatieoefeningen kiezen met een bepaald doel. Bijvoorbeeld om je concentratie te verbeteren of om beter te slapen. Ook biedt de app een zogenaamde S.O.S. meditatie, voor als je plotseling veel stress hebt en even hulp nodig hebt.

Headspace geeft je de keuze uit verschillende reeksen van meditatieoefeningen met ieder een ander doel. Je kunt kiezen uit het volgende:

  • verbeter je slaap
  • verbeter je focus
  • leer omgaan met stress
  • leer omgaan met angst en zorgen
  • speciale oefeningen voor kinderen
  • Oefeningen voor op het werk

Er is zelfs een meditatie voor vliegangst die je kunt opzetten wanneer je vol stress op het vliegveld of in het vliegtuig zit.

Ook geleide meditaties ontbreken niet bij Headspace.

Hoe werkt Headspace?

Headspace maakt gebruikt van korte filmpjes met prettige animaties om dingen uit te leggen. Dit maakt deze app heel prettig in gebruik. Veel meditaties worden ingeleid door de vertelstem van Andy. Daarna krijg je de ruimte om in stilte te mediteren. Andy onderbreekt je soms om je aan te sporen de oefening te doen. Dit heb ik zelf als heel prettig ervaren omdat je hierdoor even wakker geschud wordt uit je gedachten.

Headspace illustraties

Headspace gaat ook in op de bewezen voordelen van meditatie. Want meditatie helpt bij het verlagen van stress en het verbeteren van je concentratievermogen. In mijn artikel wat zijn de voordelen van meditatie en mindfulness?heb ik aan de hand van wetenschappelijke studies uitgebreid beschreven wat de voordelen zijn van meditatie- en mindfulness oefeningen.

Headspace gratis proberen

Wil je Headspace een keer gratis proberen? Je kunt een proefversie downloaden op de website www.headspace.com. Je krijgt dan de 1e tien dagen gratis toegang tot de app.

Ik vond deze app heel prettig en zou hem eigenlijk vaker moeten gebruiken. Het is dat je er voor moet betalen, anders zou ik hem wellicht dagelijks gebruiken en daarmee dus ook vaker mediteren. Misschien moet ik dat toch maar weer eens overwegen..

VGZ app: mindfulness coach

Een zorgverzekeraar die een mindfulness app introduceerd, briljant! Zorgverzekeraars hebben er natuurlijk baat bij dat jij beter in je vel zit en minder snel ziek wordt. En ze hebben duidelijk door dat meditatie en mindfulness bijdragen aan een goede gezondheid. Dat is mooi, want daarom kunnen wij nu deze app gratis gebruiken.

De mindfulness coach app is er voornamelijk op gericht om te zorgen dat je regelmatig oefent met mindfulness. Zo zijn er korte oefeningen met uitleg over mindful zijn tijdens bijvoorbeeld het drinken van een kopje thee. Op elk moment kun je aangeven hoeveel tijd je hebt, en de app geeft je een oefening die je mooi kunt doen.

Ook biedt de app een 5-weken plan. Je kunt zelfs oefeningen uitkiezen en die direct in je agenda zetten. Als dát niet helpt om regelmatig te mediteren!

 Meer informatie en de link naar de appstore vind je op vgz.nl/mindfulness-coach-app. 

Zelf heb ik uitgebreid geschreven over mindfulness in mijn artikel Wat is mindfulness? – uitleg en oefeningen. Hier vind je onder andere mindfulness oefeningen en wat nou eigenlijk het verschil is met meditatie.

 

Andere fijne apps

Naast specifieke apps voor meditatie- en mindfulnessoefeningen zijn er nog een heleboel apps die het gebruik van je telefoon prettiger maken en je op verschillende manieren kunnen helpen.

Rust

Zelf heb ik een standaard app op mijn telefoon (fairphone) die er voor zorgt dat de telefoon mij niet stoort. Hiervoor kan ik zelf een tijd instellen. Hij haalt dan nog wel berichten op in tegenstelling tot de vliegtuigmodus, maar alle geluiden en trillingen staan uit. Ideaal voor als je even rust ingepland hebt of bijvoorbeeld tijdens een vergadering.

Er zijn een heleboel apps gratis te downloaden. De Android app genaamd niet storen lijkt me heel geschikt.

Bij een Iphone zit er al een niet storen functie op. Als je van beneden je scherm naar boven veegt krijg je een aantal opties. Eén hiervan is een maantje. Als je hierop drukt gaat de niet storen modus aan. Het geluid bij oproepen, meldingen en waarschuwingen is dan uit. Je kunt de instellingen van niet storen wijzigen zodat je telefoon wel over gaat bij jouw gekozen mensen.

Blauw licht filter

Er zijn veel apps beschikaar die er voor zorgen dat het blauwe licht van je telefoon gefilterd wordt. Hiervan wordt je schermkleur wat geler. Dit zorgt er voor dat het scherm vooral s’avonds prettiger is om naar te kijken. Het helpt tegen het feit dat s’avonds naar je telefoon kijken er voor zorgt dat je wakker blijft en minder makkelijk in slaap valt.

De app blauwlichtfilter heeft een hele hoge score in de google playstore.

Health app

Op de meeste apple telefoons zit de standaard app genaamd Health. Deze adviseert je een aantal apps over mindfulness, waaronder Headspace. Ook houdt de app bij hoeveel kilometer je afgelegd hebt op een dag. En hoeveel stappen je al hebt gezet. Als je nog weinig stappen hebt gezet kun je misschien een wandelmeditatie doen om nog even in beweging te komen en mindful te zijn. Over de wandelmeditatie en andere simpele oefeningen kun je het beste mijn artikel 6 gemakkelijke meditatie oefeningen voor thuis lezen.