Wanneer mediteren? Vind jouw perfecte meditatie moment

Wat is het beste moment om te mediteren? Dat verschilt per persoon, want het hangt af van je dagindeling. Hier beschrijf ik geschikte momenten om te mediteren en welke meditaties op dat moment prettig zijn.

Tijd vinden om te mediteren

Het kan heel lastig zijn om een geschikt moment te vinden om te mediteren. Je hebt je dag al helemaal volgepland en als je wat tijd over hebt is er nog genoeg te doen. Daarom is tijd vínden ook niet de manier om te gaan mediteren.

Tijd moet je máken. Of met andere woorden: je moet je meditatiemomentje prioriteit geven.

Dit kan in eerste instantie lastig zijn. Je hebt het al zo druk en dan moet je ook nog eens tijd maken om te mediteren. Maar als je het prioriteit geeft en er echt even voor gaat zitten zul je merken dat je er veel aan hebt. En dat het mediteren je andere taken helemaal niet in de weg staat.

Eigenlijk wordt het juist makkelijker om je andere taken uit te voeren. Omdat je al wat rust hebt gehad kun je makkelijker je aandacht geven aan je taak. Hierdoor doe je het minder gehaast, met minder stress, en wordt het aangenamer en makkelijker.

Het beste moment om te mediteren

Het allerbeste moment om te mediteren is het moment waarin je je nu bevind. Dat klinkt wat flauw maar het zit zo: wannéér je precies mediteert maakt eigenlijk niet veel uit. Maar het maakt wel veel uit dat je het echt doet. Dat kun je het beste doen op het moment dat je er aan denkt. Want anders stel je het weer uit en komt het er uiteindelijk toch niet van.

Wat gemakkelijk gebeurt is dat je wel inplant om te gaan mediteren op het moment dat je er aan denkt, maar dat je het niet direct gaat doen. Je plant om het straks te gaan doen, maar niet nu. Op deze manier creëer je de mogelijkheid om andere taken prioriteit te geven.

Hierdoor kom je er uiteindelijk toch weer niet aan toe. Want het is makkelijk om niet te gaan mediteren omdat het niet precies het tijdstip is dat je in gedachten had.

Dus maak je niet druk over het beste moment om te mediteren. Probeer er de gewoonte van te maken om te mediteren op het moment dat je er aan denkt. Gewoon even 5 minuutjes zitten is prima!


Je kunt het niet fout doen

Vergeet niet dat je mediteren niet goed of fout kan doen. Gewoon even tijd voor jezelf nemen en je ogen sluiten is genoeg. Geef je aandacht aan je lichaam of je ademhaling en observeer dat er allemaal gedachten door je hoofd spelen. Probeer hier niet in mee te gaan, maar alleen te zien dat ze er zijn. Op deze manier creëer je wat afstand tussen jou en je gedachten en verliezen ze hun greep op je.

Observeer je gedachten

Je hoeft dus niks anders te doen dan te observeren dat je gedachten er zijn. Als je jezelf erop betrapt dat je je hebt laten meevoeren in gedachten is het niet mislukt. Je hebt hierdoor juist iets heel moois ontdekt. Namelijk dat jij niet je gedachten bent. Nu kun je weer lekker rustig verder mediteren in plaats van in gedachten verzonken te zijn.

Als je geïnteresseerd bent in het concept ‘jij bent niet je gedachten’ raad ik sterk het boek ‘De kracht van het nu’ aan. Hier heb ik over geschreven in mijn artikel Waar gaat het boek ‘De kracht van het nu’ over?

‘S ochtends mediteren

Mediteren in de ochtend kan ontzettend fijn zijn. Omdat je net wakker bent is je hoofd waarschijnlijk nog relatief rustig. En als je op tijd opstaat kun je je gezin of huisgenoten voor zijn en zo voor de drukte van de ochtend even mediteren.

Op deze manier begin je heel prettig aan je dag. Je begint meteen met een momentje voor jezelf. Dat pakt niemand je meer af!

Op zoek naar de fijnste ochtendmeditaties? die vind je in mijn artikel: Korte meditaties voor in de ochtend – start je dag goed.

Tijdsdruk? Zet een timer!

Wat lastig kan zijn aan ‘s ochtends mediteren is dat je waarschijnlijk beperkt de tijd hebt. Tenzij je heel veel eerder opstaat dan je gewend bent. Deze tijdsdruk kan je meditatie makkelijk verstoren. Omdat je misschien bang bent om te lang te mediteren. Of omdat je al met je hoofd zit bij alles wat je nog moet doen.

Hiervoor is het zetten van een timer heel handig. Zo weet je precies dat je je aandacht kan geven aan de meditatie totdat de timer afgaat. Een timer zet je gemakkelijk met je telefoon.

Echt geen tijd ‘s ochtends? probeer dan dit

Als je echt geen tijd kunt maken ‘s ochtends kun je het volgende doen. In plaats van een meditatie kun je heel mindful je ontbijt eten. Geef het al je aandacht en geniet er echt van. Probeer hierbij even in het moment te zijn in plaats van snel je ontbijt weg te werken. Als je er tijd voor vind kun je ook een lekkere kop thee zetten. Geef dit ook weer al je aandacht tijdens het opdrinken. Het is helemaal mooi als je samen met je partner met aandacht aan het ontbijt kan zitten.

Zo heb je toch nog even een rustig momentje, zonder dat het veel extra tijd kost.


De meest geschikte meditaties voor in de ochtend

‘S ochtends is een korte meditatie vaak prettig omdat je niet al te veel tijd hebt. Ook hoef je geen meditatie te doen om je gedachten te kalmeren. Deze zijn als het goed is nog redelijk rustig.

Fijne meditaties om ‘s ochtends te doen zijn:

Ademhalingsmeditatie. Hierbij richt je je aandacht op je ademhaling en volg je deze zonder hem te beïnvloeden. Wat je kunt doen is 10 ademhalingen tellen en daarna weer beginnen bij 1. Als je de tel kwijt bent geraakt begin je gewoon weer te tellen bij 1.

Voel je hele lichaam. Bij deze meditatie probeer je je hele lichaam tegelijk te voelen. Je kunt beginnen bij je voeten, en langzaam je aandacht omhoog bewegen totdat je je hele lichaam voelt. Geef je aandacht aan het gevoel dat je hebt over je hele lichaam. Aan het gevoel dat je hele lichaam leeft. Probeer je aandacht te richten op het gevoel en niet op de vorm van je lichaam of de houding waarin je ledematen zich bevinden.

Rustige yoga. Rustige yoga is ook een fijne vorm van meditatie. Je maakt langzame bewegingen op het ritme van je ademhaling en geeft even al je aandacht aan je lichaam. Dit werkt heerlijk ontspannend, en je begint ook meteen mooi soepel aan je dag.

Tussendoor of in de pauze mediteren

Er is echt een verschil tussen even vlot pauze houden en snel een bakje koffie doen, of echt even een rustig plekje opzoeken en een korte meditatie doen. Door even te mediteren in je pauze geef je je lichaam en je geest even echt rust. Je kalmeert hiermee je gedachten en laat de spanning in je lichaam even los. Zo neem je effectief pauze en kun je fris weer verder met je werk.

Wel kan het lastig zijn, zeker als je op je werk zit, om een goede plek te vinden om alleen te zijn en niet gestoord te worden. Hiervoor kun je een stukje wandelen en ergens een bankje proberen te vinden. Als dat niet lukt kun je altijd even op het toilet gaan zitten.

Fijne meditaties voor tussendoor of in de pauze:

Een korte geleide meditatie. Hiervoor kun je een youtube filmpje aanzetten met je oortjes in of gebruik maken van een meditatie app. Het kanaal van The Honest Guys op youtube is erg geschikt voor geleide meditaties.

Kalmerende ademhalingsoefeningen. Naast dat je je ademhaling kunt observeren kun je er ook invloed op uitoefenen om het te kalmeren. Dit doe je door kort in te ademen, je adem even vast te houden en dan lang uit te ademen.

Een fijn ritme is om 4 seconden in te ademen door je neus, je adem 7 seconden vast te houden, en dan 8 seconden door je mond uit te ademen. Probeer dit niet te forceren. Doe wat je prettig vind. Wanneer je langer uitademt dan in kalmeer je je ademhaling en jezelf. Voor meer informatie over ademhalingstechnieken kun je mijn artikel erover lezen: Ademhalingsoefeningen voor ontspanning en meditatie.

Bodyscan. Ook ‘s middags is de meditatiemethode waarbij je je aandacht geeft aan je hele lichaam heel prettig. Je kunt beginnen met een bodyscan, waarbij je een voor een wat langer je ledematen aandacht geeft, en daarna je hele lichaam tegelijk proberen te voelen.

Wandelmeditatie. Als je tijd hebt om even een wandeling te maken is een wandelmeditatie heel fijn. Hierbij probeer je te wandelen met al je aandacht. Geef hierbij je aandacht aan het lopen, je ademhaling en de observatie van je omgeving. Probeer hierbij niet te oordelen over je omgeving. Neem je omgeving en wat er om je heen gebeurt in je op zonder er in je hoofd commentaar op te geven. Laat het zijn zoals het is. Geniet ervan!

Echt geen tijd tussendoor? probeer dan dit

Heb je echt niet genoeg tijd hebt om tussendoor of in de pauze te mediteren? Kijk dan of je kunt proberen om echt met aandacht je lunch of koffie op te eten of drinken. Door het al je aandacht te geven heb je toch even een rustig momentje voor jezelf, en kalmeer je je gedachten. Misschien lukt het ondertussen om te voelen of je overtollige spanning in je lichaam hebt. Probeer dit dan goed te ontspannen. Zo heb je alsnog even echt rust.

Mediteren wanneer je net uit je werk komt

Wanneer je net thuis komt moet je vaak nog even landen. Want je zit nog met je hoofd bij alles wat je deze dag gedaan hebt. Ook al ben je thuis, je hoofd is nog op je werk.

Door als eerste thuis even te mediteren zorg je er voor dat je echt even landt. Hiermee kun je het werk van de dag achter je laten en er daarna helemaal zijn voor je gezin. Zo kun je hen echt je volle aandacht geven zonder dat je gestoord wordt door je eigen gedachten.

Dit kan wel een lastig moment zijn om te mediteren omdat je hoofd juist zo vol zit. Het mediteren is dan waarschijnlijk extra lastig, omdat je zo veel gedachten hebt die je storen. Bedenk dan dat dit juist het beste moment is om te mediteren. Je bent zo druk in je hoofd dat je het echt even nodig hebt.


De fijnste meditaties voor als je net uit je werk komt

Wandelmeditatie. Als je er tijd voor hebt kun je wanneer je thuis komt eerst even een wandeling maken. Hierbij probeer je te wandelen met al je aandacht. Geef je aandacht aan het lopen, je ademhaling en de observatie van je omgeving. Probeer hierbij niet te oordelen over je omgeving. Neem je omgeving en wat er om je heen gebeurt in je op zonder hier in je hoofd commentaar op te geven. Laat het zijn zoals het is.

Ontspanningsoefening. De ontspanningsoefening gaat als volgt. Je doet eerst een bodyscan meditatie. Hierbij sluit je je ogen en geef je eerst aandacht aan je voeten, dan aan je onderbenen, knieën, bovenbenen enzovoorts. Totdat je je hele lichaam gevoeld hebt. Daarna span je alle spieren in je lichaam flink aan, om ze vervolgens allemaal tegelijk te ontspannen. Dit werkt heerlijk ontspannend!

Mediteren voordat je gaat slapen

Een heel fijn moment om te mediteren is vlak voordat je gaat slapen. Je kunt dan namelijk je hoofd even tot rust brengen zodat je niet piekerend in bed ligt.

Ook zorgt een meditatie voor het slapen er voor dat je een tijdje niet achter een scherm zit. Dit helpt namelijk enorm voor een betere nachtrust. Want het licht van een scherm, evenals de informatie die je binnen krijgt, maken het moeilijker om in slaap te vallen.

De fijnste meditaties voor het slapen gaan

Geleide meditatie. Ik vind het zelf heel prettig om wanneer ik in bed lig een geleide meditatie aan te zetten. Dit doe ik via mijn telefoon met youtube. Mijn favoriet is het kanaal van The Honest Guys. Zij hebben veel geleide verhalen van bijvoorbeeld 20 of 30 minuten. De vertelstem neemt je dan mee op een wandeling door bijvoorbeeld een bergdorpje in de herfst. Waarna je in je luie stoel bij het haardvuur in slaap valt. Heel ontspannend!

Bodyscan. Een bodyscan meditatie is ook erg fijn als je in bed ligt. Je kunt dan gemakkelijk je aandacht geven aan je lichaam en proberen om uiteindelijk je hele lichaam tegelijk te voelen.

Slaapmeditatie. Voor meer tips voor het slapen gaan kun je mijn artikel slaapmeditatie: de beste meditatie voor het slapen lezen.

Routine maakt het je gemakkelijk

Zelfs als je een voor jou geschikt moment en meditatie hebt gevonden kan het lastig zijn om het ook echt te doen. Omdat er vaak toch iets tussen komt, of omdat je iets anders prioriteit geeft.

Het helpt hierbij enorm om je meditatiemomentje in je routine in te bouwen. Ga bijvoorbeeld altijd 5 minuten op je ademhaling letten voordat je aan je ontbijt begint. Of doe altijd een geleide meditatie wanneer je naar bed gaat.

Door er een routine van te maken vergeet je het niet meer. Hierdoor wordt het een goede gewoonte die gewoon bij je dag hoort.

Meer geschikte meditatiemomenten

Naast verschillende tijdstippen op de dag zijn er veel meer momenten die geschikt zijn voor een meditatie. Denk aan aangename momenten zoals wanneer je een wandeling maakt door de natuur. Je kunt dan fijn even ergens gaan zitten, en je aandacht geven aan de frisse lucht en de geluiden van de natuur.

Maar er zijn ook veel onprettige momenten die je kunt gebruiken om te mediteren. Bijvoorbeeld wanneer je trein vertraging heeft en je op het perron moet wachten. In plaats van je druk te maken om de vertraging kun je het ook gebruiken om te mediteren. Gebruik het om lekker even te gaan zitten en met je aandacht naar je lichaam of ademhaling te gaan. Heerlijk!

Wanneer je lang in de trein of bus moet zitten heb je snel de neiging om veel op je telefoon te kijken. Je gaat dan dingen doen die je helemaal niet van plan was. Bijvoorbeeld sociale media bekijken of nieuwsberichten lezen. Probeer eens om deze momenten ook te benutten om te mediteren.

Meditatieruimte

Wat enorm helpt ter motivatie is een ruimte inrichten voor het mediteren. Je kunt je daar ongestoord even terugtrekken. En omdat je je plekje mooi hebt ingericht en het de juiste sfeer uitstraalt, wordt je minder snel afgeleid en gaat je meditatie gemakkelijker. Ik heb er uitgebreid over geschreven in mijn artikel: Thuis je meditatieruimte inrichten: tips voor je eigen plekje in huis.