8 makkelijke mindfulness oefeningen voor thuis


Even een momentje van rust inplannen voor jezelf is soms lastig. De volgende mindfulness- en  meditatieoefeningen maken het je gemakkelijk!

Zonlicht

Het kan lastig zijn om je gedachten helemaal tot rust te brengen tijdens een meditatie- of mindfulnessoefening. Omdat je probeert om niks te doen krijgen je gedachten al snel vrij spel. Terwijl je nou juist je gedachten even wilde kalmeren.

Hiervoor is zonlicht ideaal! Een zonnestraal op de vloer in je huis is de perfecte buddy voor je meditatie. Ga zo zitten dat de zon precies in je gezicht schijnt, zodat het heerlijk warm wordt. Je kunt nu gemakkelijk je aandacht richten op de warmte die je hiervan voelt.
Super fijn!

Koffie zetten

Dit is een heerlijke rustmomentje die ik onlangs ontdekt hebt. Je hebt alleen een ouderwets koffiezetapparaat nodig.

• Vul het koffiefilter met koffie, de machine met water en zet hem aan

• Ga in de buurt van het koffiezetapparaat op de bank of op een stoel zitten en sluit je ogen

• Luister met al je aandacht naar het heerlijke pruttelen van het koffiezetapparaat

Heerlijk. En daarna is de koffie klaar!


Mindful douchen

Een excuus om een lekker warme douche te nemen zul je vast niet nodig hebben, maar je kunt je douchebeurt wel gebruiken om mindful te zijn. Zelf merk ik dat ik tijdens het douchen gemakkelijk afdwaal in gedachten. Hierdoor verlies ik mijn aandacht en vergeet ik soms te genieten van het douchen.

• Probeer het douchen al je aandacht te geven

• Voel hoe het water over je heen stroomt, voel de warmte en luister naar het geluid

• Ook kun je je aandacht geven aan de geur van je shampoo. Ontspan en geniet

Een warme douche nemen is natuurlijk makkelijk, maar neem ook eens een koude douche! Dit klinkt erg onaangenaam, maar het heeft veel voordelen. Naast verschillende gezondheidsvoordelen kom je door een koude douche ook direct in het moment. Je aandacht gaat volledig naar de kou, die best heftig kan zijn. Je gaat waarschijnlijk sneller ademhalen of probeert de neiging om onder de douche vandaan te springen te onderdrukken.

Probeer tijdens een koude douche bewust te zijn van wat er met je gebeurt, en probeer je ademhaling tot rust te brengen. Je bent helemaal in het nu!

Tanden poetsen

Net als met douchen is het makkelijk om tijdens het tandenpoetsen in gedachten verzonken te raken. Hoewel je dan lekker onbewust bent en dus misschien extra lang je tanden poetst, kun je het ook gebruiken als een mindfulness momentje.

Probeer je aandacht te geven aan het poetsen, voel je spieren die je gebruikt en luister naar het geluid van het poetsen. Dit kan erg ontspannend werken en is dus ideaal vlak voordat je naar bed gaat.

Geluiden meditatie

Net als een straaltje zonlicht of een warme douche om je aandacht op te richten kan het heerlijk ontspannend zijn om ergens naar te luisteren. Je kunt bijvoorbeeld naar je favoriete muziek luisteren. Dan heb je eindelijk eens tijd om echt puur van de muziek te genieten. Je hoeft helemaal niks anders te doen! Mijn favorieten zijn Radiohead en Pink Floyd, beide zeer geschikt omdat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt.

Ook natuur geluiden zijn zeer geschikt om bij te mediteren. Je kunt ze aanzetten via een cd of de computer, maar nog beter is het om de natuur in te gaan. Vooral het geluid van de golven op het strand of vogelgeluiden zijn perfect.

Bij vogelgeluiden schijnt het zelfs zo te zijn dat je lichaam zich vanzelf ontspant. Waarschijnlijk omdat je onbewust weet dat wanneer de vogels rustig fluiten er geen gevaar dreigt van bijvoorbeeld een roofdier.

Vogels kijken

Als je toch in de natuur bent omdat je wilde gaan mediteren, of wanneer je gewoon even op een bankje gaat zitten tijdens een wandeling, let dan eens op de vogels of andere dieren die je ziet.

Vooral het kijken naar eenden of andere watervogels kan een goede vorm van meditatie zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat eenden ook wel eens ruzie maken, maar dat het maar van korte duur is en dat ze daarna gewoon weer hun eigen weg gaan. Zonder dat ze nog lang met hun gedachten bij dat probleem zitten wat alweer voorbij is.

Verder geeft het ook gewoon een vredig gevoel om ze lekker hun ding te zien doen.

Thee laten trekken

• Neem een doorzichtig theeglas en vul het met heet water.

• Doe hier een theezakje naar keuze in. Het liefst eentje die flink wat kleur geeft.

• Beweeg het zakje niet, maar observeer hoe de kleur zich langzaam verspreid door het water.

Het ziet er prachtig uit en je kunt  mooi oefenen met je aandacht hierop vestigen!


Samen mindful zijn

Het kan heel prettig zijn om samen mindfulness te oefenen. Je kunt elkaar dan helpen met aandacht vasthouden, omdat je elkaar er op kunt ‘betrappen’ als een van jullie zijn aandacht verliest.

Kies een activiteit die je fijn samen kunt doen. Bijvoorbeeld thee drinken of een gesprek voeren, en geef  het je volledige aandacht. Je zult merken dat een gesprek voeren met al jullie aandacht ontzettend fijn is.

Probeer ook eens om iets te eten met al je aandacht, bijvoorbeeld een stukje fruit of chocola! Je kunt het dan helemaal ervaren. Het zien, ruiken en proeven.

Ik hoop dat je een methode vind die voor jou werkt. En vergeet niet dat je het voor jezelf doet en vooral wilt genieten !