Wat is de betekenis van het ego?

In dit artikel leg ik uit wat je ego is. Waarom het belangrijk is bewust te zijn van je ego en hoe je ervoor kan zorgen dat het zijn macht over jou verliest.

Dat je een ego hebt betekent niet dat je ook egoïstisch bent. Iedereen heeft een ego en welke vorm deze heeft is voor iedereen anders.

Je ego is het beeld dat je hebt van jezelf. Dit is samengesteld uit onder ander je dagelijks werk, je relaties met andere mensen en je uiterlijk. Allemaal dingen waar je tevreden of ontevreden over kunt zijn. Dit beeld van jezelf bepaalt waarschijnlijk voor een groot deel of je gelukkig bent of niet.

Jij bent niet je ego

Je kent de vraag wel, van bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek; ‘Wie ben jij?’, ‘Vertel eens wat over jezelf’. Wat je dan gaat vertellen zijn dingen uit je ego. Je vertelt dingen die je gedaan hebt en dingen waar je waarde aan hecht. Eigenlijk allemaal dingen die niks te maken hebben met wie jij echt bent. Eigenlijk vragen ze ‘Welke opleiding heb je gedaan, wat zijn jouw ambities en wat motiveert jou?’. Ze verwarren dit met wie je bent. En jij doet waarschijnlijk hetzelfde.

Wie ben ik dan wel?

‘Ik ben’ is voldoende! Het voegt niks toe om te denken: ‘ik ben dit of dat’. Gewoon ‘ik ben’.

Stel je bent wat dik. Je kijkt in de spiegel en realiseert je dat. Er gebeurt dan het volgende: je identificeert jezelf met dik zijn. “Ik ben dik” wordt dan onderdeel van je zelfbeeld, van je ego. Dit kan vervelende gevolgen hebben, omdat dik zijn vaak als iets negatiefs gezien wordt. Je krijgt een negatief zelfbeeld en begint jezelf van alles te vertellen. Bijvoorbeeld dat je minderwaardig bent of lelijk.

Lachspiegel

Wat hier mis gaat is dat je je uiterlijk verwart met wie je bent. Je identificeert je met het beeld dat je van jezelf hebt, en realiseert je niet dat het slechts een beeld is. De spiegel waar je in kijkt is eigenlijk meer een soort van lachspiegel, het laat een beeld zien van hoe je er uit ziet. Maar het kan nooit laten zien wie jij echt bent. Wie je echt bent heeft namelijk niks te maken met je uiterlijk.

Door identificatie met hun ego leven veel mensen met een negatief zelfbeeld, met het idee dat ze ‘niet goed genoeg’ zijn.

Maar laat me je wat vertellen:

Je bent wel goed genoeg! Er is niks wat je kan doen en niks dat je kan verliezen waardoor je ‘niet goed genoeg’ meer bent.

Je ware zelf

Jouw ware zelf kun je niet zien in de spiegel. Het gaat namelijk mis op het moment dat je überhaupt een beeld hebt van jezelf. Wanneer je je een beeld vormt opent dat namelijk de mogelijkheid om naar dingen te zoeken die niet perfect zijn. Dingen waar je ontevreden over bent. En dit ondermijnt jouw persoonlijke vreugde.

Je wilt je eigenwaarde niet ontlenen aan je zelfbeeld. Je eigenwaarde is namelijk niet afhankelijk van externe factoren, maar is een constante die nooit kan veranderen en even groot is als die van ieder ander.

Dit betekent natuurlijk niet dat je je uiterlijk kunt verwaarlozen. Het kan wel degelijk handig zijn om te zorgen dat je bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek even netjes gekleed gaat. Ook is het mogelijk dat je voor je gezondheid beter wat kunt afvallen.

De kunst is om te zien dat hoe jij er uit ziet geen invloed op jou heeft. Het is niet nodig om je innerlijke vreugde eronder te laten lijden. Probeer in te zien dat uiterlijk, bezit en verwachtingen onderdeel zijn van het spel, van het leven, maar dat ze geen echte waarde hebben.

Is het mogelijk om helemaal geen ego hebben?

Ik denk niet dat je helemaal geen ego kunt hebben. Dat is ook niet wat ik probeer te zeggen. Het gaat er om dat mensen zich identificeren met hun ego. Dat ze zich vergissen en denken dat zij dat zijn. Terwijl het slechts hun ego is; het beeld dat ze van zichzelf hebben.

Wanneer je je realiseert dat je ego slechts dat is. Een beeld van jezelf. Dan kun je stoppen met er waarde aan hechten. Het is dan in theorie mogelijk om altijd vreugdevol te zijn. Je vreugde hangt namelijk niet meer af van externe dingen. Van je levenssituatie of van gebeurtenissen die anders uitpakken dan je had verwacht. Je bent los gekomen van je ego.

Op deze manier kun je verlicht raken. Hierover heb ik meer geschreven in mijn artikel over Spirituele verlichting.