Het boek van vreugde, The Book of Joy

Ik houdt The Book of Joy vast

Geluk zit van binnen. Toch zoeken de meeste mensen het buiten zichzelf. Ze verwachten dat anderen hen gelukkig maken of dat ze gelukkig worden door het kopen van spullen. Natuurlijk zijn er bepaalde materialistische dingen die noodzakelijk zijn. Je eerste levensbehoeften. Zoals eten, drinken en een dak boven je hoofd. Maar geluk, blijvend geluk als een staat van leven, dat moet van binnen komen. The Book of Joy gaat over het vinden van geluk.

 

The Book of Joy gaat over de ontmoeting tussen de Dalai Lama en aartsbisschop Desmond Tutu op de 80e verjaardag van de Dalai lama. Ze wilden tijdens deze ontmoeting praten over geluk, en een boek maken om na te laten aan de wereld. Beide hebben in hun leven veel nare dingen meegemaakt. Zo is de Dalai Lama al 50 jaar verbannen uit zijn thuisland, Tibet en heeft Desmond Tutu jarenlang gevochten tegen apartheid in Afrika. Toch zijn ze beide uitzonderlijk vrolijk en gelukkig. The Book of Joy gaat over hun ontmoeting en geeft je oefeningen om gelukkiger te worden.

Om een idee te krijgen waar het boek onder andere over gaat heb ik een tekst van de Dalai Lama vertaald uit het boek :

Onze wereld is sterk ontwikkeld. Er zijn helaas nog steeds veel mensen die onder de armoedegrens leven en niet elke dag voldoende te eten hebben of geen toegang tot schoon drinkwater. Maar gelukkig wordt dit steeds minder.

Het probleem is echter dat de wereld en ons educatiesysteem zich vrijwel alleen maar richten op externe, materialistische zaken. Er is nauwelijks aandacht voor ons innerlijk.
Al deze mensen die opgroeien met deze vorm van educatie zorgen er voor dat de gehele wereld zich vrijwel uitsluitend richt op materialistische waarden. Deze manier van leven, van naar de wereld kijken, is echter niet voldoende om onze problemen op te lossen. Want de meeste problemen bevinden zich in ons hoofd, of worden veroorzaakt door materialistische wensen.

Materialistische waarden kunnen ons geen innerlijke vrede geven. Geen ‘peace of mind’. Alleen door meer aandacht te geven aan ons innerlijk, aan onszelf, kunnen we meer innerlijke vrede krijgen. En meer vrede in de wereld.

Veel problemen, zoals oorlogen en geweld, zijn door ons zelf gecreëerd. Niemand wil dat er oorlog is, niemand wil lijden of zelf leed veroorzaken. Toch is er veel leed, en vaak door ons zelf veroorzaakt.

Waarom is dat? Er is mist iets. Dat is compassie en vriendelijkheid. Ik denk dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om een meer gelukkige wereld te creëren. We moeten meer aandacht voor elkaar hebben, meer aandacht voor het welzijn van anderen. In plaats van onze eigen, vaak materialistische, doelen na te streven.

 

The Book of Joy is een prachtig boek over de zeer bijzondere ontmoeting tussen twee mensen met zeer hoog aanzien binnen hun geloof. De Dalai Lama binnen het boeddhisme, en de aartsbisschop binnen het christendom. Hoewel ze beide een ander geloof hebben delen ze veel van hun overtuigingen en kennis over wat echt belangrijk is in het leven en over hoe je gelukkig kunt zijn. Ik kan het boek zeer aanraden!

Als jij het ook wilt lezen kun je het hier kopen (bol.com).

The Book of Joy voorkant