Interview met Nina de Haan

Het aantal mensen dat zich verdiept in meditatie en mindfulness lijkt flink aan het groeien te zijn. Maar wie zijn al die mensen? Welke oefeningen vinden zij het prettigst? En lopen ze tegen dezelfde dingen aan als jij en ik?

Om daar achter te komen ga ik mensen interviewen. Mensen zoals jij en ik, die op hun manier bezig zijn met meditatie of mindfulness.

Profielfoto van Nina de Haan
Nina de Haan. Foto gemaakt door Asaf Vana

Interview met Nina de Haan

 

“Het is een gigantisch mooie en interessante reis en het is voor iedereen net iets anders. Wees dankbaar voor je ervaringen. De moeilijkheden die je tegenkomt, laten precies zien wat aandacht nodig heeft.”

 

Zou je wat over jezelf willen vertellen?

Ik studeer Milieuwetenschappen, waarvoor ik alleen nog stage hoef te lopen. Het is een vrij onzekere periode in mijn leven, omdat ik geen duidelijk beeld heb van wat er het komende jaar en daarna gaat gebeuren. Daarom ben ik ook veel bezig met bepalen wat ik nu echt wil, wat ik belangrijk vind en wat ik daar mee wil doen.

Ik wil me graag inzetten voor een betere samenleving en wereld. Ik ben het meeste gericht op promotie van een duurzame levensstijl en op het bijdragen aan het creëren van meer bewustzijn. Deze twee zaken zijn volgens mij nauw aan elkaar verbonden. Ik denk dat een hoog bewustzijn veelal samengaat met duurzaamheid en een laag bewustzijn met geen acht slaan op de effecten van je daden en dus de duurzaamheid ervan.

Ik zet me regelmatig als vrijwilliger in bij organisaties die opkomen voor natuur en milieu en die een duurzame levensstijl en veganisme promoten. Daarnaast schrijf ik graag over de genoemde thema’s, voornamelijk op mijn Engelstalige blog Munching on a Dream (www.munchingonadream.com) en soms via andere media zoals lezerscolumns bij Metro.

 

Je vertelde me dat je eigenlijk niet zo vaak mediteert, maar dat je wel veel met bewustzijn bezig bent. Wat bedoel je met bewust zijn?

Meditatie is een moment of periode nemen om te besteden aan de meditatie-oefening en aan niks anders. Voor meditatie heb je discipline nodig om het te doen. Ik heb (nog) niet zo veel discipline, dus ik mediteer weinig in die vorm. Ik hoop wel dat me dat later beter lukt!

Wat ik wel doe, is dat ik door de dag heen probeer me bewust te zijn van wat er in mij speelt, qua gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Ik doe dit omdat ik denk dat bewustzijn bijdraagt aan een simpeler en fijner leven. Gedurende ons leven creëren en gebruiken we allemaal reactie-, denk- en gedragspatronen. Deze patronen dienen ons in zekere mate, maar ze hebben ook negatieve kanten of effecten. Als we ons niet bewust zijn van onze patronen, dan blijven we deze alsmaar herhalen en worden we in zekere zin geleefd door deze patronen. Als we ons bewust worden van deze patronen, dan kunnen we de patronen doorbreken en zo de negatieve effecten ervan op onszelf en op anderen verminderen. Dat vind ik een prachtig proces.

“Voor meditatie heb je discipline nodig om het te doen. Ik heb (nog) niet zo veel discipline, dus ik mediteer weinig in die vorm. Ik hoop wel dat me dat later beter lukt!”

 

Wat houdt het in de praktijk in dat je met bewustzijn bezig bent?

Voor mij houdt het in dat ik probeer met mijn aandacht bij mezelf te blijven. Bij mijn eigen gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Ik observeer ze, zonder me ermee te identificeren of ze te beoordelen als goed of slecht. Gedachten, gevoelens en sensaties mogen er zijn en zijn niet in wezen goed of slecht.

We zijn geneigd om alles te beoordelen als positief of negatief en om op basis van die beoordeling te reageren. Pijn vinden we vervelend, dus reageren we met afkeer en worden we er chagrijnig van. We doen er alles aan om pijn te vermijden, denkende dat dat ons gelukkig maakt.
Mooie spullen of lekker eten waarderen we als positief. We voelen ons eventjes goed als we iets kopen of als we lekker eten. Op het moment dat we het niet krijgen, verlangen we er naar en voelen we ons slecht. Ook als we ergens aan gewend raken verdwijnt ons geluk en verlangen we weer naar iets nieuws. We zijn ons er niet bewust van dat dit patroon zich steeds herhaalt en dat we zo nooit echt gelukkig worden.

Je bewust worden van deze patronen maakt het mogelijk om jezelf er niet in te verliezen en in verbinding te zijn met je echte zelf. Alleen dan kan je echte vrede en echt geluk ervaren. Het geeft zo veel rust om niet telkens meegesleept te worden door je eigen reactiepatronen. Als ze wel voorkomen, kan je ernaar kijken, er om lachen en er van leren.
Het is een langdurend proces, maar ik vind het super interessant.

“Gedachten, gevoelens en sensaties mogen er zijn en zijn niet in wezen goed of slecht.”

 

Heb je iemand of iets dat als inspiratiebron dient om met bewustzijn bezig te zijn?

Ik zie niet één persoon als groot voorbeeld, maar ik ken wel mensen die ik inspirerend vind. Deze mensen zijn heel bijzonder in hun aanwezigheid en uitstraling. Ik vind het fijn om zulke mensen om me heen te hebben. Verder is mijn inspiratiebron vooral mijn eigen geluk en mijn eigen lijden en alle stappen die ik in de afgelopen jaren al heb gezet op ‘het pad naar meer bewustzijn’, om het maar even een naam te geven.

Ik volg ook een aantal bewuste en inspirerende personen via hun nieuwsbrieven en dergelijke. De persoon die ik het meest waardeer is Kouros Alaee. Ze is gecertificeerd ‘Transformational Coach’. Wat ik zo aan haar waardeer is dat ze enorm open, enthousiast en authentiek is. Daarnaast is ze heel vrijgevig en liefdevol. Ik heb haar gevonden via haar online evenement Woman Rising Event: een serie van 30+ video-interviews met vrouwelijke experts in onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling en vrouwelijk leiderschap. De interviews die ik heb beluisterd vond ik heel inspirerend en waardevol! Het bekijken van de website en de interviews is ook een goede manier om meer inspirerende vrouwen te vinden. De website is http://womanrisingevent.com/ en alle content is Engelstalig.

Woman Rising Event is afgelopen, maar ik mag het wachtwoord voor levenslange toegang tot de interviews met jullie delen! Het wachtwoord is ‘Rise2017’. Op de website kan je je ook aanmelden voor Kouros’ nieuwsbrief. (Op dit moment werkt Kouros nog aan een persoonlijke website.)

 

Heb je een bijzondere ervaring met jouw spirituele oefeningen/bewustzijn die je zou willen delen?

Dat is een leuke vraag. Wat ik zelf het meest bijzonder vind, is dat ik over de afgelopen jaren veel meer heb leren voelen. De grootste stappen daarin heb ik gemaakt tijdens de twee 10-daagse vipassana-meditatiecursussen die ik heb gedaan, waarin je leert om je bewustzijn zo scherp te maken dat je de allerfijnste sensaties in je lichaam kan voelen. Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze echt zijn’ en je leert heel veel in de cursus, die niet voor niets 10 dagen duurt. In ieder geval, vóór die cursus had ik geen idee dat je zo veel kan voelen in je lichaam! (Meer informatie over vipassana en cursussen is te vinden op: www.dhamma.org/nl.)

Ik doe nu ook wekelijks kundaliniyoga en ik vind het ook verbijsterend wat er allemaal met je energie of sensaties gebeurt bij die yoga-oefeningen en meditaties. Ik ben heel benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is en naar wat ik nog ga meemaken.

 

Is er iets wat je mensen die net zijn begonnen met spiritualiteit, mediteren of bewust zijn zou willen meegeven?

Het beste advies is waarschijnlijk dit: neem het zoals het komt. Wees niet te streng voor jezelf, wees niet teleurgesteld als het niet is wat je had verwacht. Alles komt zoals het komt, en dat geldt ook voor bewustzijn. Als je wilt mediteren, maar je merkt dat je je gedachten niet los kan laten, wees dan niet uit het veld geslagen. Het is ook niet makkelijk. Het is een gigantische, mooie en interessante reis en het is voor iedereen net iets anders. Wees dankbaar voor je ervaringen. De moeilijkheden die je tegenkomt, laten precies zien wat aandacht nodig heeft.

Wat zeker helpt, is mensen om je heen verzamelen die ook bezig zijn bewust te leven. Deze mensen vind je bijvoorbeeld bij yogalessen, maar als je goed oplet, zie je ze overal.

 

Is er iets wat je nog kwijt wilt?

Bedankt voor het interview! Ik vind het een eer om zo op je website te verschijnen. Ik ben benieuwd naar volgende interviews. Succes en veel plezier met je website, Anne.