Deze website helpt je op weg met meditatie en mindfulness

Slapende voet of been bij meditatie? – zo los je het op

Last van een slapende voet of been? Ik vertel je graag wat je eraan doet, zodat je weer ongestoord verder kan mediteren.

Waarom slaapt mijn been of voet?

Een slapend been of een slapende voet wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een beknelling. Er loopt minder bloed naar je been of voet door de manier waarop je zit. Wanneer je bijvoorbeeld met je benen over elkaar zit kan het zijn dat je je bloedvaten afknelt. Zeker als je eigenlijk (nog) niet helemaal soepel genoeg bent in je benen om deze houding te doen.

Wat doe je er aan?

Probeer geen houding te forceren
Het kan heel verleidelijk zijn om in de lotushouding te gaan zitten omdat dit ‘hoort’ bij mediteren. Maar maak het jezelf niet moeilijker dan nodig.

Er is geen beste manier van mediteren of in een meditatiehouding zitten. Doe gewoon wat jij het prettigst vind. Dat is voor iedereen anders.

Zorg dat je soepele kleding draagt
Het kan namelijk zijn dat je kleding je bloeddoorstroming verminderd. Als je bijvoorbeeld een skinny jeans draagt en met je benen over elkaar zit knel je ze geheid af.

Draag bijvoorbeeld sportkleding. Deze zijn vaak soepel en laten dan alle beweging toe. Zelf de perfecte lotushouding! Als je aan yoga doet (doen!) dan kun je mooi een meditatiesessie inlassen na je yogaoefeningen. Heb je meteen je sportkleding al aan.

Gebruik een meditatiekussen
Een meditatiekussen om op te zitten tijdens het mediteren is erg fijn. Het zorgt er voor dat je makkelijk rechtop zit en dat je je benen gemakkelijk kunt vouwen zonder dat ze bekneld raken.

Ook heeft zo’n kussen een soort aantrekkingskracht waardoor ik vaker ga mediteren. Het is een teken van rust. Als ik het kussen zie liggen krijg ik meteen zin om erop te gaan zitten en even te ontspannen.

Een meditatiekussen heb je al vanaf slechts 30 euro. Dit kussen op bol.com is erg mooi!

Mijn eigen meditatiekussen 🙂

Zorg dat je benen en voeten op een zachte ondergrond rusten
Zelfs als je soepel bent in je benen en op een meditatiekussen zit kun je nog last krijgen van je benen en voeten. Dit komt dan waarschijnlijk omdat je op een harde ondergrond zit. Een kleed helpt hier enorm bij. Je ligt dan niet direct met je knie of voetbotjes op de harde vloer.

Als je tapijt hebt op de vloer is dat prefect. Anders is het handig om een kleed aan te schaffen. Voor meer tips om je meditatieruimte in te richten kun je mijn artikel erover lezen.

Probeer een andere zithouding

Je zithouding bepaald voor een groot deel of je ledematen afknelt. Probeer daarom eens verschillende methoden en kies er een die voor jou prettig is.

Driehoekszitten
In deze houding steun je op je knieën en je onderbenen en zit je heel stabiel. Neem een meditatiekussen (het kan ook zonder kussen, maar dan moet je flink lenig zijn) en doe het volgende met je benen:

• Open je linkerheup (steek je linkerknie helemaal naar links) en trek de hiel van je voet naar je toe. Zo steun je op je knie, scheenbeen en de boven/zijkant van je voet.

• Leg dan je rechterknie naar rechts op de grond en leg je rechtervoet met de onderkant/zool tegen je linkerscheenbeen aan. Eigenlijk precies zoals de mevrouw op de foto hieronder zit.

Als dit lastig is kun je kijken of het wisselen van benen helpt. Het kan namelijk heel goed dat het ene been soepeler is dan het ander.Paardrijden
Ga zitten op een meditatiekussen met je knieën naar voren en je voeten naar achteren zodat je met je scheenbenen op de grond ligt. Dit is een erg fijne en gemakkelijke houding. Zorg er wel voor dat je een kleed of tapijt hebt zodat je geen last gaat krijgen van je scheenbenen op de vloer.

Kleermakerszit
De kleermakerszit is waarschijnlijk wel bekend (met je benen over elkaar op de grond zitten). Deze is extra gemakkelijk als je op een meditatiekussen zit.

Op de bank in kleermakerszit
Wat ik zelf ook een heerlijke zithouding vind is op de bank zitten in kleermakerszit. Je kunt dan een groot kussen in je rug duwen zodat je helemaal ontspannen en ondersteund rechtop zit. Zo kan je heerlijk lang mediteren zonder ergens last van te krijgen.

Op een stoel zitten
Er is niks mis met gewoon op een stoel zitten met mediteren. Zorg er dan wel voor dat je netjes rechtop zit en niet tegen de rugleuning aan leunt. Zet je voeten plat op de grond en je knieën in een rechte hoek. Als je een bureaustoel gebruikt kun je hiervoor mooi de hoogte instellen.

Liggend mediteren
Als je het echt niet volhoudt om lang te zitten kun je altijd nog gaan liggen. Het gevaar is dan wel dat je in slaap valt. Wel kan liggen juist fijn zijn bij sommige meditaties zoals een bodyscan. En natuurlijk bij een meditatie voor het slapen gaan.

Yoga maakt je soepeler
Je kunt specifieke yogaoefeningen doen die je helpen om je gewenste meditatiehouding gemakkelijker te maken. Vooral oefeningen waarmee je je heupen soepeler maakt maken het gemakkelijker om langer in een houding met gevouwen benen te zitten.

Een goede oefening om je heupen soepeler te maken is het volgende:

• Ga op de grond zitten met je voeten vlakbij je en je knieën omhoog.

Laat je knieën opzij vallen zodat je je voetzolen tegen elkaar kunt zetten.

Houdt je voeten met beide handen vast en duw eventueel met je ellebogen je benen nog verder naar de grond.

Een andere oefening die je kunt proberen gaat als volgt:

Ga op de grond zitten en trek je linkerbeen naar je toe zodat hij dwars voor je ligt met je knie naar links en je voet naar rechts.

• Leg dan je rechterbeen op je linkerbeen. (je rechtervoet op je linkerknie en je rechterknie op je linkervoet)

Nu kun je proberen naar voren te leunen met je armen op de grond voor je.

• Wissel het ook af zodat je linkerbeen bovenop ligt.

De persoon in het plaatje hieronder doet het voor.


Ik hoop dat je iets vind dat helpt!